WELKOM BIJ AAGJE

Hoe het begon
Onder Hollum tussen wat boerderijen stond een grote houten schuur, groen met oranje pannen. Een van de buren moest stoppen met boeren. Een huis in het dorp was er niet voor het gezin, maar de oude schuur was er nog wel. Van de schuur maakte de boer toen een huis met een grote dikke schoorsteen. Hij zette er een kachel neer die brandde op sloophout, juthout en stekpalen. Als de kinderen in de tobbe moesten stond er een grote bak water op de kachel te stomen en daar alle kiertjes van het huisje dicht gesmeerd waren groeiden de paddenstoelen al snel tegen de balken.

Later stond het huisje er helemaal alleen, eigenlijk was het niet meer te redden, maar wij vonden het nog mooi genoeg.  Een grote zware deur met een nog zwaardere ruit hing scheef in het vermolmde hout en als je die open duwde rolde de natuur zo maar naar binnen. Er waren kikkers, schapen, weidevogels. Je hoorde de zee ruisen en het gekrijs van meeuwen op het wad. Er kwam een stoel een tafel, wat bedden en een een primus en klaar was ons vakantiehuis.

Het Aagjehuus nu 
Dit alles is heel lang geleden maar Aagje staat nog steeds te dromen tussen de koeien en de weidevogels. De rust van het weidegebied naast de Waddenzee en het prachtige uitzicht op het kerkje van Hollum is gebleven  Hollum is gelukkig een echt dorp gebleven. Op de plek van de schuur staat nu een huis, van buiten steen, van binnen hout.  De oude kachel is niet meer. Niemand had ons verteld dat je voor het te stoken het gejutte hout recht op moest zetten zodat het zoute water er uit zakt.

Het Aagjehuus wordt in principe verhuurd aan 8 personen.  Het is een huis vol verrassingen en  het kan tegen een stootje.  Bent u saai, verwend of heel voornaam, dan is Aagjehuus geen goede keus.  In de slaapkamers kun je beneden slapen of hoog onder de balken. Het Aagjehuus ligt ver van de drukte en dicht bij de Waddenzee. Het kan er aardig spoken, maar niets is zo spannend als in de serre te zitten als de regen over het dak roffelt en de storm het huis laat kraken.  Aagje heeft een prachtig uitzicht, dat reikt van de Ballumerbocht tot aan de duinen achter Hollum.  Maar het fijnste van  Aagje is dat je er door niemand gestoord of gezien wordt.