Recensie: Wie vlucht en wie blijft

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over Wie vlucht en wie blijft van Elena Ferryante.

Dwalen

wie vlucht zal blijven

zal eindeloos dwalen

in onaffe gedachten

hengelend naar een

nieuwe toekomst maar

kan geen vorm geven

aan verlangens die

waarheid niet kennen

blijven de illusies en

kinderen toch komen

maar nooit echt gaan

de afkeer van moeders

die niet verdwijnen

ook al denken we

ontkomen te zijn

wie vlucht zal blijven

zal eindeloos dwalen

 

Wie vlucht en wie blijft is deel 3 in een reeks van vier boeken genaamd de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Een boek dat zeker op zichzelf te lezen is zonder de eerste twee romans te hebben gelezen, maar toch nieuwsgierig maakt naar de eerdere romans. Een knap staaltje schrijfwerk als je het mij vraagt.

Toch merk ik wel dat het voor mij moeilijk is om mijn aandacht te houden bij een familiegeschiedenis (en in dit geval zelfs van meerdere families) omdat de namen mij al snel gaan duizelen, zeker als deze nog op elkaar lijken ook. Hier liep ik dan ook tegenaan tijdens het lezen van Wie vlucht en wie blijft.

Wie vlucht en wie blijft – en ik neem aan ook de andere romans in deze reeks – is dus een boek dat voor de ‘aandachtige’ lezer is bedoelt. Wie dit niet kan of wil, kan dit boek beter niet openslaan. Maar mocht je wel van een uitdaging houden, familiegeschiedenissen en geschiedenis in zijn algemeenheid – in dit geval Italië – dan weet je wat je te doen staat…

Mijn mening over Wie vlucht en wie blijft
Maak zelf je keuze maar: Must Read / Must Not Read


Wie vlucht en wie blijft ~ In Wie vlucht en wie blijft zijn Lila en Elena, de twee meisjes die we voor het eerst ontmoetten in De geniale vriendin, volwassen vrouwen. Lila, die op haar zestiende trouwde en een kind kreeg, heeft inmiddels haar man, huis en luxeleven verlaten en werkt in een fabriek om rond te kunnen komen. Elena heeft de universiteit doorlopen en een succesvolle roman geschreven. Voor haar staan de deuren open naar een andere wereld, ver weg van de Napolitaanse wijk waar ze opgroeide. Beide vrouwen vechten tegen wat de wereld van hen verwacht: berusting in het moederschap, onwetendheid en onderwerping. Ze zoeken hun weg in de vrijheden en kansen die de jaren zeventig lijken te bieden. Hoe verschillend hun zoektochten ook zijn, hun levens blijven met elkaar verbonden door een sterke, onbreekbare band.


Ferrante - Wie vlucht en wie blijft

Wie vlucht en wie blijft | Elena Ferrante | Wereldbibliotheek | €24,99| ISBN 9789028426672

Met dank aan Wereldbibliotheek & Not Just Any Book.

Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Wie vlucht en wie blijft.

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 30 juni 2016, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *