Recensie: Schoppenvrouw

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over Schoppenvrouw van Mensje van Keulen.

Gevaarlijk spel

Nu geloof ik echt wel dat er meer is tussen ‘hemel en aarde’. Dat tijd geen vast begrip is en heden, verleden en toekomst fluïde begrippen zijn die voor sommigen zelfs met elkaar overlappen. Een glimp van het verleden of de toekomst is in die zin geen ‘vreemd’ gegeven. Maar wat mij bevreemd, is hoe sommige mensen gaan leven naar deze glimpen, hetzij bewust of onbewust.

Maar schoppenvrouw overschaduwt en straft af… Over de rest kan ik zwijgen, die is niet van belang […] Luister daarom naar me en volg mijn raad… Neem nooit kinderen, het zou je slecht bekomen... p.99

Dat was wat Paula te horen kreeg van dokter Adami, ofwel meneer Inzberg, nadat ze zich naar binnen had weten te liegen voor een consult. Want wat moet ze met de verwarrende gevoelens voor Charlie en haar broer, die niet langer in haar leven waren, er ook niet lang waren geweest, maar er voor altijd zouden blijven blijven, ook al wist Paula dat nog niet. Ze was ook nog zo jong, de middelbare school nog niet eens afgerond.

De boodschap wordt afgewezen, maar toch zal Paula’s eerste kind het levenslicht niet zien. De pijn die daarop volgt, leggen de waarschuwende woorden van Adami het zwijgen op, waardoor er toch een kind komt: Emmy. Niets aan de hand… tot de dag dat de voorspelling toch waarheid lijkt te zijn geworden en Paula zonder het door te hebben gaat leven naar de voorspelling en uit is op wraak…

Ja, ik hoop, ik wens dat Adami dood is en dat dat op een akelige manier is gegaan. p.18

Nog nooit had ik wat gelezen van Mensje van Keulen. Haar naam kende ik wel en dat was ook de reden dat ik ervoor koos om Schoppenvrouw te lezen, hoewel de kaft mij er bijna van deed weerhouden omdat deze er zo goedkoop uitziet. Gelukkig maar, want hoewel Schoppenvrouwen nog geen 140 pagina’s beslaat, heb ik zelden zo’n goed geschreven verhaal gelezen!

Van heden naar verleden naar de toekomst, de opzet van Schoppenvrouw is net als de manier waarop dokter Adami zijn glimpen doorkrijgt door de tijd heen. Het is een gevaarlijk spel waarin Paula rondcirkelt. Want het is Paula die zichzelf uiteindelijk de das omdoet, niet Adami, niet Emmy, niet Charlie en haar broer, maar de waarschuwing van de schoppenvrouw die haar waarschuwde… voor zichzelf…

Mijn mening over Schoppenrvouw
Must Read / Must Not Read 


Schoppenvrouw ~ Voor Paula, de hoofdpersoon in Schoppenvrouw, luidt de vriendschap met een nieuwe klasgenote en haar decadente broer een even onweerstaanbare als schokkende periode in haar leven in. De confrontatie die hieruit voortvloeit met de mysterieuze heler en ziener Dokter Adami, werpt, hoewel ze geen geloof aan zijn sinistere voorspellingen hecht, een schaduw vooruit. Jaren later, wanneer ze ontdekt dat haar dochter een misdaad heeft begaan, lijken Adami’s onheilspellende woorden alsnog te worden bewaarheid. Paula’s onvoorspelbare, kwetsbare bestaan met haar dochter en haar man Oscar, een geziene notaris, wordt vanaf de eerste regel in deze roman vol suspense getekend.


Schoppenrvrouw

Schoppenvrouw | Mensje van Keulen | Atlas Contact | €18,99 | ISBN 9789025446987

Met dank aan Atlas Contact & Not Just Any Book.

Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Schoppenvrouw.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 15 april 2016, by : Liselore

One thought on “Recensie: Schoppenvrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *