Recensie: Nora

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over Nora van Colm Tóibín.

Boeiend…

Een goed boek is voor mij een boek waar ik helemaal in op kan gaan. Bladzijde na bladzijde wil ik omslaan om alles maar zo snel mogelijk in mij op te nemen. Daar doe ik het voor. Zelfs als de eerste bladzijden nog niet zo heel veel aanleiding geven om door te lezen, over het algemeen blijf ik wel nieuwsgierig…

Maar Nora kon mij niet boeien.

Het is lang geleden dat ik het heb opgegeven een boek uit te lezen. Alle lovende woorden in de media over Nora ten spijt, mijn kont gaat tegen de krib aan. Ik heb het tot 85 bladzijdes weten te rekken, hopende dat de verhaallijn nog ergens naartoe zou gaan. Maar dit gebeurde niet.

Als lezer werd ik meegenomen in het verhaal (leven) van Nora vlak na de dood van haar echtgenoot. Hoe geeft zij haar leven opnieuw vorm in een Ierse gemeenschap eind jaren ’60? Wat mij opviel is dat het veelal gaat om de gedachten van Nora, haar ‘zorgen’ over wat anderen van haar vinden.

Psychologisch gezien is het altijd interessant om meegenomen te worden in iemands belevingswereld. Maar waar ik tegenaan liep met Nora, is dat de gebeurtenissen die omschreven werden op zichzelf niet zoveel voorstellen. Ik kreeg niet het idee dat er ergens naartoe gewerkt werd.

Ik verveelde mij tijdens het lezen van Nora. Onbedoeld moest ik terugdenken aan mijn eindexamen literatuur waarin ik bar weinig over liet van De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Mijn verveling tijdens het lezen van het boek wist ik dusdanig te onderbouwen dat ik die dikke 8 dan ook met voldoening in mijn zak stak.

En natuurlijk is De ontdekking van de hemel niet te vergelijken met Nora. Al is het maar omdat de uniekheid van Mulisch’ denderend langdradige schrijfstijl simpelweg niet te evenaren is (hoeveel mensen willen mijn bloed nu drinken?!). Maar toch, het gevoel van gaat er nog iets gebeuren of niet tijdens het lezen van beide boeken deed mijn leesplezier geen goed.

Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat Nora een must not read is. Het is alleen niet mijn soort boek. Vandaar dat ik vandaag een extra categorie toevoeg:

Mijn mening over Nora
Must Read / Must Not Read / Geen mening


Nora ~ Ierland, eind jaren zestig. Nora Webster, niet de makkelijkste vrouw, is pas weduwe geworden. Ze probeert haar leven in het kleinsteedse Enniscorthy opnieuw gestalte te geven. Niet alleen heeft ze in haar eentje de zorg voor haar vier kinderen, ze moet ook weer gaan werken. Tegen de achtergrond van het conservatieve, katholieke Ierland met zijn strenge sociale controle weet ze zich door middel van vriendschappen en muziek toch te ontworstelen aan de benauwenis van haar leven.


Omslag Nora LR

Nora | Colm Tóibín | De Geus | €22,95 | ISBN 9789044534573

Met dank aan De Geus & Not Just Any Book.

Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Nora.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 30 december 2015, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *