Recensie: Leeuwenstrijd

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Deze maand een recensie over Leeuwenstrijd van Thomas van Aalten.


Voorjaar 2012. De opstandige puber Luca Dona vindt een oud leeuwenpak op de zolder van Duynstaete, een voormalig jongensinternaat, waar zijn opa opgroeide. Deze vondst vormt het startschot van een zoektocht naar de geschiedenis van de familie Dona. Van de vestiging van een Italiaans mijnwerkersgezin in het Limburg van de jaren twintig, via een vlucht uit Europa met een circuskaravaan, naar de spionagepraktijken van de BVD, de demonstraties in de jaren tachtig en een door social media omgeven jongerenrel. Nieuw Amsterdam


LEEUWENPAK > LEEUWENSTRIJD?

Soms lees ik een boek en merk ik dat het verhaal niet zoveel met mij doet. Dit had ik ook met Leeuwenstrijd. Vier generaties Italiaanse migranten in Nederland, daar kun je toch veel mee doen, zeker gezien de omschrijving die je hierboven kunt lezen. Maar voor mij kabbelde Leeuwenstrijd maar een beetje voort en moest ik mezelf regelmatig bij de les trekken om te achterhalen over welke generatie Dona het nu eigenlijk ging. Leeuwenstrijd is namelijk niet chronologisch geschreven, waardoor de vier generaties Dona afwisselend – in de ik-persoon – aan het woord zijn.

Met name de eerste twee generaties (Gino en Eduard) kon ik soms moeilijk uit elkaar houden, en verwarde ik Gino ook nog vaak met zijn vader Tonio. Gelukkig is er een stamboom opgenomen aan het begin van het boek, waardoor ik tussendoor nog even terug kon kijken. De link – rode draad – tussen de vier generaties bestaat uit een levensecht Leeuwenpak, gedragen door 1e generatie Gino in het circus, en incidenteel gebruikt – voor feestjes – door de volgende generaties Dona.

Een leeuwenpak en een leeuwenstrijd… Een pak waarmee een strijd wordt gesymboliseerd? Tenminste, dat veronderstel ik. Misschien sla ik de plank ook wel volledig mis. Maar als ik het bij het juiste eind heb, dan nog kan ik de diepgang van deze leeuwenstrijd niet echt achterhalen. Gaat het hier om een strijd tussen de generaties? Onbegrip of juist begrip voor keuzes die gemaakt zijn, wel of niet verbonden aan de politieke en sociale tijdsgeest van elke generatie?

Misschien dat vier generaties in minder dan 400 bladzijdes ook niet voldoende is om een diepgaand en gedetailleerd(er) beeld van elke generatie neer te zetten. En dat is zonde! Want ik ben ervan overtuigd dat als Thomas van Aalten dieper in was gegaan op de verschillende personages Dona, deze recensie een stuk positiever had uitgepakt. Wellicht ook dat de ontknoping – waarvan ik pas aan het einde doorkreeg dat er naar een ontknoping toegewerkt werd – een stuk sterker geweest zou zijn.

Leeuwenstrijd | Thomas van Aalten | Nieuw Amsterdam | ISBN 9789046816370 | Paperback: €19,95 | eBook: €8,99
Leeuwenstrijd | Thomas van Aalten | Nieuw Amsterdam | ISBN 9789046816370 | Paperback: € 19,95 | eBook: € 8,99

Lees hier meer recensies over Leeuwenstrijd, geschreven door de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur

Met dank aan Nieuw Amsterdam voor het toezenden van een exemplaar van Leeuwenstrijd ter recensie.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

Posted on: 30 juli 2014, by : Liselore

One thought on “Recensie: Leeuwenstrijd

  1. Mooie recensie. Jammer dat je er niet heel erg van kon genieten. Ik vond het na Het Boschhuis echt een verademing. Vond het prachtig en op bepaalde vlakken herkenbaar. Wat jij zegt over de verwarring tussen de generaties had ik ook, maar gelukkig was daar de stamboom. Fijne ‘Een perfecte dag voor literatuur’ vakantie en tot in september!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *