Recensie: Ijstijd

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. 

TUSSENMOMENT

Zijn naam is James Dillard. Hij verblijft – of zeg maar gewoon: woont – in Hotel Arena (****) in Amsterdam Oost. Zijn enige gezelschap is de huiskat, maar die haalt het niet bij Marie. Maar ja, Marie heeft James verlaten. Om geld zit James niet verlegen, daar heeft hij zijn moeder voor. Of James een boek zou willen schrijven? En: ‘Is het waar?’ Ja en ja, hoewel James niet zeker is van beide antwoorden. Terug naar Marie – weer een Marie – want Marie heeft James verlaten, en hij is er kapot van.

Eigenlijk vond ik het verhaal van James Dillard (en Marie) niet eens zo interessant. Ook alle andere personages die hun opwachting maakten in Ijstijd vond ik niet zo interessant. Wat ik wél interessant vond, was de manier waarop Maartje Wortel het heden en het verleden (verankerd in de gedachten van James) feilloos in elkaar over weet te laten lopen. Van de ene op de andere zin zonder dat je je er echt bewust van bent.

Wat een kunstvorm eigenlijk, het heden naar het verleden brengen, en het verleden naar het heden, maar over de toekomst wordt met geen woord gerept. En waarom ook eigenlijk? Je hebt een begin, midden en een eind – of niet – alles is misschien ook wel een ‘tussenmoment’, maar over de toekomst weten we toch niets, of zoals Marie zegt:

‘Het einde is veel lastiger. Over het einde weten we niets.’ [blz. 138]

En het einde, daar wringt het voor James. Want het einde kwam, terwijl hij heel goed wist dat het einde er al was voor het begin. Marie was allang begonnen aan haar einde. Een bitter einde voor James. Want met alle liefde van de wereld – en een Zweeds eiland op de koop toe – kun je niemand redden die dat helemaal niet wilt.

Meer woorden ga ik niet besteden aan Ijstijd. Dit is zo’n boek dat je gelezen moet hebben om alle lagen die schuil gaan achter de woorden te ontdekken, proeven en ervaren…

Ijstijd

Ijstijd | Maartje Wortel | De Bezige Bij | ISBN 9 789023 485414 | Paperback: € 17.90

Vind hier meer recensies over Ijstijd, geschreven door de leden van Een perfecte dag voor literatuur

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

LIEVER UPDATES VIA EMAIL? SCHRIJF JE IN VIA HET MENU RECHTS  >>>

 

Posted on: 28 februari 2014, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *