Recensie: Hoe lees ik?

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik van tijd tot tijd nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over Hoe lees ik? van Lidewijde Paris.

Ik lees zoals ik ben

Potlood, pen en/of markeerstift in de aanslag! Eindelijk een boek waarin ik van de auteur de opdracht krijg om al die keurig bedrukte bladzijden onder te kliederen met punten, onderstrepingen, uitroeptekens en wat nog meer. Alles om de vinger te kunnen leggen op motieven, thema’s, tijdsperspectieven, intertekstualiteit en nog heel veel meer.

De woorden waarmee literatuur wordt geschreven zijn exact dezelfde als die waarmee wordt onderhandeld en waarmee journalistiek wordt bedreven. Voor al die woorden geldt hetzelfde: willen ze hun werk kunnen doen, dan moeten ze worden verstaan in de juiste zin. Hetzij door goed te luisteren, hetzij door goed te lezen. En juist aan dat goed kunnen begrijpen door goed te kunnen lezen, schort het zo vaak. Blz. 220

Hoe lees ik? Is niet alleen de titel van dit boek van Lidewijde Paris, maar ook een vraag die elke lezer – en schrijver – zichzelf zou moeten stellen om meer uit een boek te halen dan enkel het opgaan in een andere wereld – dimensie – gecreëerd door het geschreven woord. Hoe lees ik? Een vraag die ik mijzelf pas stelde toen ik het boek letterlijk in mijn hand hield.

Het gevaar dat ik als lezer er niet alleen iets uithaal maar er evengoed iets in stop: ik vind dat onvermijdelijk, ik lees zoals ik ben, dat kan ik niet uitzetten. Blz. 124

De vraag hoe lees ik? kan ook gelezen worden als: hoe lees ik het meeste uit een boek?, met de kanttekening: iedereen leest weer anders. Wat jij leest – tussen de regels door – kan door een ander heel anders gelezen worden of zelfs helemaal niet. Hetzelfde gaat op voor de auteur, wat is bijvoorbeeld het beoogde doel, de beoogde boodschap, van zijn/haar boek?

Ik wil echter dat mijn boek laat zien wat zou kunnen en niet wat zou moeten. Blz. 17

Er zijn enkele bouwstenen waaruit teksten, dan wel verhaallijnen, zijn opgebouwd die te herkennen zijn. Zolang je maar goed leest. Het zijn die – in de woorden van Lidewijde Paris – stille signalen van schrijvers die in Hoe lees ik? worden uitgelicht en toegelicht. Dat klinkt misschien als een loeisaaie onderneming om doorheen te komen, maar schijn bedriegt.

Als ik stille signalen van een schrijver tijdens het lezen wil opvangen, moeten bij het lezen ogenschijnlijk niet-belangrijke maar toch afwijkende zaken mij opvallen. Blz. 35

Juist doordat Lidewijde Paris begrippen als structuur, verhaallijn, perspectief, spanningsboog etc. uitlegt aan de hand van voorbeelden uit de literatuur, en daarbij haar mening ook niet onder stoelen of banken steekt, maakt Hoe lees ik? het meest toegankelijke studieboek dat ik ooit gelezen heb.

Ik houd zo van metaforen omdat die op fantastische manieren en in sublieme vermommingen door een vertelling kunnen lopen en mij aan het werk zetten. Blz. 172

Voor lezers en schrijvers die zich dus meer willen verdiepen in literatuur is Hoe lees ik? een waardevol naslagwerk dat ik met een goed gevoel in de boekenkast zet, wetende dat ik het er nog vaak uit zal halen.

Mijn mening over Hoe lees ik?
Must Read / Must Not Read 


Hoe lees ik? ~ Wat is nu eigenlijk literatuur en hoe werkt het? Het mooie is dat iedereen daar een eigen idee over heeft, iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Hoe lees ik? staat vol met dat soort suggesties, aan de hand van zinnen, alinea’s, verhalen en romans. Van de Max Havelaar via De zwarte met het witte hart naar David Mitchell. Het eindigt bovendien met allerlei tips voor leesclubs, boekhandelaren, scholen, beginnende schrijvers en alle andere lezers.


hoe-lees-ik

Hoe lees ik? | Lidewijde Paris | Nieuw Amsterdam | €17,99| ISBN 9789029090292

Met dank aan Nieuw Amsterdam & Not Just Any Book.

Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Hoe lees ik?

.

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 15 oktober 2016, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *