Recensie: Hier blijf ik

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Deze maand een recensie over Hier blijf ik van Sanneke van Hassel.


In Hier blijf ik laat Sanneke van Hassel zich inspireren door nieuwe stadsbeelden van jonge fotografen. De bundel geeft een dynamisch portret van de moderne stad. In een grootstedelijke wereld leiden kleurrijke figuren dicht op elkaar totaal verschillende levens. De verhalen gaan een magisch verband aan met foto’s. Voor even wordt de verbeelde stad werkelijk betreden. Dit is een plek om te blijven.

Alle verhalen en foto’s verschenen eerder in FD Persoonlijk, het magazine van het Financieele Dagblad. De foto’s zijn afkomstig van de stadsexpo De Kracht van Rotterdam, editie 2012 en 2013. De Kracht van Rotterdam is een jaarlijkse foto-expositie en fotowedstrijd waarbij twaalf jonge Rotterdamse fotografen gedurende 24 uur Rotterdam vastleggen. De Bezige Bij


IK BLIJF HIER… LEZEN!

Even vroeg ik mij af waarom ik dit boek had uitgekozen om te recenseren voor Een perfecte dag voor literatuur. Ik had net Hier blijf ik ontvangen en kon de gedachte niet onderdrukken dat dit toch wel één van de meest lelijkste boekomslagen ooit moest zijn. Het leek wel een gemeentegids! Een gedachte die overigens snel verklaard kon worden toen ik het boek opensloeg: Deze uitgave kwam mede tot stand dankzij een subsidie van de Gemeente Rotterdam. Dus… Beetje jammer, want het formaat daarentegen is dan weer wel heel leuk en speels gekozen.

Terug naar de reden waarom ik Hier blijf ik dan wel had uitgekozen om te lezen en recenseren, namelijk de combinatie van foto’s en verhalen. Ik heb een zwak voor fotografie, met name fotografie van onbekende mensen en onbekende plekken waardoor mijn verbeelding met mij aan de haal gaat. En kennelijk hebben de foto’s in Hier blijf ik op Sanneke van Hassel hetzelfde effect gehad. 45 foto’s en 45 verhalen, goed voor een middagje thuis met heel veel kopjes thee onder het mom: ik blijf hier… lezen!

Het fijne van korte verhalen vind ik, dat ze niet per se een strak begin en einde hoeven te hebben, ze laten iets over aan de verbeelding. Mits goed geschreven natuurlijk, en ik kan niet anders dan bewondering hebben voor Sanneke van Hassel hoe goed zij dit heeft gedaan. Hoe goed zij de lezer een kijkje gunt in de gedachte- en gevoelswereld van de karakters die zij in Hier blijf ik tot leven roept. En het mooiste van alles, hoe deze karakters stuk voor stuk gewone mensen zijn die ieder op hun beurt weer speciaal zijn.

Laat je dus niet misleiden door de (weinig uitnodigende) omslag van Hier blijf ik, maar laat je meevoeren door een onbekend en fictief Rotterdam met haar fictieve inwoners. En mocht je het boek gelezen hebben, dan ben ik nieuwsgierig, welke verhalen spraken jou het meest aan? Dit zijn die van mij:

Koude wangen: Maar op een ochtend is het wit. Op een ochtend zie ik mijn eigen voetafdrukken in de sneeuw. Op een ochtend schaats ik weg.

Zomerverblijf: ’t Moet niet gekker worden. Muur is steen en varens zijn varens, zou je zeggen. Fout. Muur is varenfoto op plastic. Dubbeldikke dubbelop toestand.

Het kleinste strand: Soms graaf ik een geul en dan ga ik erin zitten, wacht tot er een golf komt en ik een bad heb, voor mezelf alleen.

Hier blijf ik
Hier blijf ik | Sanneke van Hassel | De Bezige Bij | ISBN 978 90 234 8775 3 | € 19,90

Lees hier meer recensies over Hier blijf ik, geschreven door de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur

Met dank aan De Bezige Bij voor het toezenden van een exemplaar van Hier blijf ik ter recensie.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

Posted on: 15 oktober 2014, by : Liselore

One thought on “Recensie: Hier blijf ik

  1. Há inderdaad leuk dat wij het over de inhoud eens zijn! Ik denk dat als de tweedeling op de foto van de omslag niet aanwezig was geweest, dan had ik het ook geen mooie omslag gevonden, maar voor mijn gevoel is de pilaar bewust in het midden geplaatst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *