Recensie: Het vergeten verhaal…

…van een onwankelbare liefde in oorlogstijd

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over ‘Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd’ van Charles den Tex en Anneloes Timmerije.

‘HVVVEOLIO’

Don’t judge a book by its cover… gaat dat ook op voor de titel van een boek? Het glazuur spatte namelijk nog net niet van mijn tanden toen ik voor het eerst van ‘HVVVEOLIO’ hoorde. De Indische sociale media in Nederland leek er compleet van in de ban te zijn. Goede marketing, was mijn eerste gedachte, en ik negeerde alle berichtjes.

Toch wilde ik graag weten of mijn afkeer van de titel ook zijn weerslag zou vinden op de inhoud van deze roman. Ik was dan ook aangenaam verrast de titel tegen te komen in het overzicht van titels voor Een perfecte dag voor literatuur. Proef op de som! Gij zult niet oordelen voordat u heef gelezen…

Maar het lezen van Het vergeten verhaal… (ik kort het maar even hier naar af, ‘HVVVEOLIO’ klinkt ook zo raar) viel tegen. Ik merkte bij de eerste bladzijden al dat het verhaal mij niet mee kon voeren op de golven van het steeds maar weer om willen slaan naar de volgende bladzijde.

De verhaallijnen van Guus en Lienke en hun onwankelbare liefde tijdens oorlogstijd, leken haast uit twee verschillende boeken te komen. En eigenlijk draait Het vergeten verhaal… om het verhaal van Guus en alles wat hij heeft meegemaakt tijdens zijn tijd als piloot gedurende de Japanse bezetting.

Is dit misschien het risico van twee schrijvers die aan hetzelfde boek werken? Ieder hun eigen verhaal in stukjes gehakt en in chronologische volgorde weer aan elkaar geplakt? Ik vind het zonde want het verhaal biedt zoveel meer potentie, als is het maar om dat stukje vergeten (Indische) geschiedenis meer eer aan te doen evenals de persoonlijke geschiedenis van Guus en Lienke.

Misschien ben ik wel te cynisch, maar oordeel vooral ook zelf.


Over: Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd

Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. Als de Tweede Wereldoorlog ook Nederlands-Indië in zijn greep krijgt, verliezen ze alles wat ze hadden, en elkaar. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische Luchtvaart en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen. Drie jaar lang vecht de stille, onverschrokken vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij om haar weer te vinden. Daardoor raakt hij onverwacht verstrikt in een vuil politiek spel. De Geus


Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd | Charles den Tex & Anneloes Timmerije | De Geus |  € 19,95 (eBook € 15,99)
Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd | Charles den Tex & Anneloes Timmerije | De Geus | € 19,95 (eBook € 15,99)

Lees hier meer recensies over Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd, geschreven door de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur.

Met dank aan Uitgeverij De Geus voor het toekennen van een recensie-exemplaar van deze roman.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

Posted on: 28 februari 2015, by : Liselore

One thought on “Recensie: Het vergeten verhaal…

  1. Het is precies wat je schrijft over twee verschillende auteurs met ieder hun eigen verhaal waarbij het lijkt of ze het in elkaar hebben geschoven zonder dat het daardoor een eenheid wil worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *