Recensie: Het purperen land

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik van tijd tot tijd nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over Het purperen land van Edna Ferber.

De beste weg…

Al enige tijd wil meer “klassiekers” lezen. Toch zet ik mij er maar niet toe aan om daadwerkelijk te beginnen aan Jane Austen, Emily Brontë, Charles Dickens (ik bedenk me ineens dat ik geen Nederlandse “klassieke” schrijver kan bedenken…) of meer recente klassieker. Blij verrast was ik dan ook toen zich de mogelijkheid, via Een perfecte dag voor literatuur, voordeed om een “onbekende” klassieker te lezen: Het purperen land van Edna Ferber.

Na het lezen van Het purperen land snap ik ook meteen waarom een klassieker, een klassieker heet. Ongeacht de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, de onderliggende boodschap, de thema’s die aan bod komen; het verhaal blijft herkenbaar, de gebeurtenissen en gevoelens zouden zich ook voor kunnen doen in het leven van de lezer van deze tijd.

Maartje ontvouwde haar levensfilosofie zonder ook maar enigszins te beseffen dat die een zo hoogdravend stempel zou kunnen dragen. ‘Je kunt niet ver genoeg weglopen. Je kunt niet weglopen van ’t leven behalve als je stopt met leven.’ [100]

Bovenstaand citaat is waar het om draait in Het purperen land. Je kunt niet weglopen van het leven, het komt zoals het komt (en gaat). Wellicht dat dit ook de grootste levensles is van Selina Peake, dochter van Simeon Peake, gokker van beroep en neergeschoten op klaarlichte dag waardoor de jonge Selina zich noodgedwongen aan moet passen aan het leven dat zich onzeker voor haar uitstrekt eind 19e eeuw.

Het spreekt voor Selina die zich met haar ijzersterke, doch naïeve, karakter van het bruisende Chicago losmaakt en naar het dorpse High Prairie vertrekt als onderwijzeres. Het leven ziet ze als een groot avontuur waarvan haar tijd als onderwijzeres slechts de eerste stap is. De kolen die ze op het land ziet zijn prachtig purper en de diverse andere groenten zien eruit als juwelen…

Binnen een jaar is Selina echter getrouwd en zal ze zich aanpassen aan het leven als een boerenvrouw. Een leven dat ze niet had verwacht te zullen leven maar wat nog steeds een avontuur is. Grootste plannen heeft ze voor de boerderij én grootse plannen heeft ze voor haar zoontje Dirk “zogroot” die wél het leven zal gaan leiden dat zij niet langer na zal kunnen streven.

Maar zoals alle ouders het beste met hun kind voorhebben, is dit tevens de grootste valkuil die er bestaat in het leven. Je kunt je kind niet in de richting duwen die jou het beste lijkt. De weg waarvan jij denkt dat het de meeste kansen biedt. De weg van de minste weerstand die je probeert te creëren voor je kind, wordt de weg van de meeste weerstand en wat dan?

Het antwoord op bovenstaande vraag is zeker niet simpel maar wel goed te begrijpen als je je in kunt leven in de levensloop van Selina, die niet meer dan haar uiterste best heeft proberen te doen om het meeste te maken van haar leven om haar zoon het perfecte leven te kunnen bieden.

Mijn mening over Het purperen land
Must Read / Must Not Read 


Het purperen land ~ Selina is een jonge onderwijzeres die een vrijzinnige maar culturele opvoeding heeft genoten. Na de dood van haar man Pervus DeJong moet ze echter zijn boerderij draaiende zien te houden en voor haar zoontje Dirk zorgen. Dat doet ze op ambitieuze wijze, wat niet makkelijk is in de conservatieve ‘doe maar gewoon’-gemeenschap van Hollandse immigranten in High Prairie, nabij Chicago. Maar Selina is vastberaden. Haar levensdoel is voor haar zoon het intellectuele leven mogelijk te maken dat ze zelf had willen leiden. Dirk heeft echter heel andere ideeën over zijn toekomst en trekt naar booming Chicago.


Het purperen land | Edna Ferber | Nieuw Amsterdam | €19,99 | ISBN 9789046821459

Met dank aan Nieuw Amsterdam & Not Just Any Book.

Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Het purperen land.

.

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 30 januari 2017, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *