Recensie: Het leek stiller dan het was

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Deze maand een recensie over Het leek stiller dan het was van Eva Kelder.

JE BENT AL GOED

Soms heb je zin om tegen iemand te zeggen, fluisteren, schrijven of schreeuwen, wat je eigenlijk tegen jezelf in de spiegel zou willen zeggen. Dat kan een boek met je doen, niet zomaar papieren bladzijden met alleen maar fictieve betekenis, maar een oceaan van diep weggestopte emoties die losgeweekt worden tijdens het lezen, of misschien pas als je het boek dichtslaat en met de hoofdpersoon in je achterhoofd bedenkt: ‘Ben ik zelf niet net zo’n persoon(lijkheid)?!

Afgelopen zaterdag, tijdens het groepsgesprek met de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur en schrijfster Eva Kelder, kwam ik erachter dat dit voor meerdere van de bloggers opging tijdens en na het lezen van Het leek stiller dan het was. Zelf identificeerde ik mij tijdens het lezen van Het leek stiller dan het was niet met het karakter van de hoofdpersoon Seije, maar wel herkende ik het kind in mij dat ik ooit was en nog steeds ben, worstelend met het constant sluimerend aanwezige gevoel van onzekerheid en de ultieme vraag: ‘Ben ik wel goed genoeg?’

Ook Seije blijft in Het leek stiller dan het was het kind in zich meedragen dat ervan overtuigd is niet goed genoeg te zijn en er alles aan probeert te doen om dit wel te zijn. Alles om maar geaccepteerd te worden door haar moeder, klasgenoten, collega’s en haar vriend, wat natuurlijk niet lukt, want wie zichzelf niet kan accepteren voor wij hij/zij is – ‘goed genoeg’ – zal zichzelf ook nooit laten accepteren door anderen, of je hiervoor nu op Vlieland opgroeit, gaat studeren in Edinburgh of emigreert naar New York.

Uiteindelijk kunnen we er een heel leven over doen, sommigen komen er nooit achter en sommigen – ook in het geval van Seije – dienen heel diep te zinken, omhoog te krabbelen, nog eens te zinken, zichzelf kwijt te raken en een absoluut dieptepunt   te bereiken om tot de realisatie te komen dat ‘goed genoeg’ er helemaal niet toe doet, want:

Een vogel is een vogel omdat hij niets anders is. Je bent al wie je bent. Je bent al goed. 

Inmiddels heb ik mijn exemplaar van Het leek stiller dan het was al uitgeleend met bovenstaande quote op een post-it erop geplakt. Een aanrader voor iedereen die wel wat inzicht kan gebruiken in het ‘niet goed genoeg’ gevoel, maar met even zoveel lagen om te ontrafelen voor ieder ander die ‘al goed’ is…

Het leek stiller dan het was

Het leek stiller dan het was | Eva Kelder | Meulenhoff | ISBN 978 90 290 8900 5 | Gebonden: €17,95 | eBook: €12,99

Lees hier meer recensies over Het leek stiller dan het was, geschreven door de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

LIEVER UPDATES VIA EMAIL? SCHRIJF JE IN VIA HET MENU RECHTS  >>>

Posted on: 15 april 2014, by : Liselore

One thought on “Recensie: Het leek stiller dan het was

  1. Ik had het natuurlijk al kunnen vermoeden na afgelopen zaterdag, maar nu ik zo door de verschillende recensies heen lees, dan heeft Eva Kelder met haar Seije heel wat losgemaakt bij de meeste lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *