Recensie: De zes levens van Sophie

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over De zes levens van Sophie van Sarah Meuleman.

Ogenschijnlijk perfect

Soms… Soms… Kan ik weleens gillen als ik aan het begin van een boek (onbewust) al door lijk te hebben wat er gaande is. Wie is wie, en wat is er gebeurd? Geregeld vraag ik me dan af: ben ik nu zo gek, lees ik zo ‘slordig’ of interpreteer ik dingen verkeerd? Hetzelfde met series en films, kijk niet met mij naar een detective, ik  verpest verraad de hele clou bij voorbaat al. Echter, laat ik dat met De zes levens van Sophie maar even niet doen.

Ze geeft te snel te veel. Kun je met terugwerkende kracht opnieuw een mysterie worden? p.165

Ik denk dat we het als kind/puber/jong (on)volwassene allemaal meegemaakt hebben: het verlangen – misschien ook wel de jaloezie of afgunst – ten opzichte van het ogenschijnlijk perfecte leven van een vriend of vriendin. De ander lijkt alles mee te hebben, niets lijkt moeite te kosten en jouw leventje steekt daar maar bleekjes bij af. Aan de boodschap dat het perfecte van de ander echt niet zo perfect is als het lijkt, daar heb je simpelweg geen boodschap aan.

Je snapt het niet. Ik val niet omdat ik viel, maar omdat ik sprong. p.248

In de loop der jaren, op weg naar volwassenheid (of in ieder geval iets wat erop zou lijkt), zijn we gelukkig wel in gaan zien dat alle huisjes kruisjes hebben, en dat deze al van jongs af aan zorgvuldig verborgen worden door de welbekende schone schijn. Maar hoe zit het met het kind wiens jonge schouders het veel te zwaar hebben onder dat veel te grote kruis, verborgen in het ouderlijk huis waar zelfs het daglicht niet tevoorschijn wilt komen?

Opnieuw is niet altijd anders of beter, zoals je weet. p.130/131

Wat nou als je je zelfs niet meer aan de (valse) perfectie van je beste vriend of vriendin op kunt trekken en je het liefste zou willen verdwijnen…? Zo ook lijkt Sophie te verdwijnen uit haar eigen leven en dat van haar beste vriendin Hannah. Maar nogmaals, ik ga niet de clou van dit boek verklappen, daar verpest ik heel veel leesgenot mee voor het geval je dit boek nog zou willen lezen, en dat kan ik je zeker aanraden!


Over: De zes levens van Sophie

België, jaren negentig, het tijdperk-Dutroux. Hannah en Sophie zijn twaalf en delen alles met elkaar, zoals alleen twaalfjarige meisjes dat kunnen. Als Hannah valt voor de charismatische Damiaan, verandert hun vriendschap. Dan, na een nachtelijk feest in het dorp, komt Sophie niet meer thuis.

Achttien jaar later woont Hannah in New York. Ze is succesvol als columnist voor een modeblad, maar besluit het roer drastisch om te gooien. Ze trekt zich terug in een kamer in Brooklyn om een biografie te maken over beroemde schrijvers: Agatha Christie, Barbara Follett, Virginia Woolf. Drie vrouwen die worstelden met vragen over familie, trouw en ambitie; drie schrijvers die op een dag spoorloos verdwenen.

Hannah’s zoektocht naar de vrouwen roept vragen op die ze lang heeft verborgen. Wat is er die nacht gebeurd met Sophie? Waarom heeft ze haar laten gaan? Wat weet Hannah?


 

De zes levens van Sophie

De zes levens van Sophie | Sarah Meuleman | Lebowski | €19,99 | ISBN 9789048820627

Lees hier meer recensies over De zes levens van Sophie, geschreven door de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur.

Met dank aan Lebowski voor het toekennen van een recensie-exemplaar van deze roman.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

Posted on: 6 april 2015, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *