Recensie: De val van Jakob Duikelman

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over De val van Jakob Duikelman van Anne-Marieke Samson.

Val met dodelijke afloop

Terwijl de groene sawa’s aan mij voorbij trekken, vanachter het treinraam op de route Bandung – Yogyakarta, waan ik mij weer in Holland, waar de winterse buien genadeloos op mijn hoofd en dat van Jakob Duikelman vallen. Ik irriteer mij (sawa)groen en geel, en daar maak ik mijn reisgenote meerdere malen op attent, terwijl zij wel – en ik niet – geniet van het Javaanse landschap dat in sneltreinvaart aan ons voorbij trekt.

Oh Jakob… wat ben je toch een ontzettende eikel en geen mens die er een traan om zal laten als je ziel besluit zijn vaste vorm te laten voor wat het is. Maar hoe cru, dat voor de klootzak die je bent, de waarheid rondom je dood nooit boven water zal komen en het de leugens zijn die je met je slechte karma op jezelf hebt afgeroepen, door zullen gaan voor de waarheid waar niemand mee geholpen is behalve de ware klootzak in dit hele verhaal.

Tja, hoe diep kun je als (fictief) mens vallen, en in wat voor een val dan ook? Een muizenval voor klootzakken misschien? De val die je voor een ander bedoelde, maar waar je vervolgens zelf in verstrikt raakt? Ach Jakob toch, dit komt ervan als je jezelf zo hoog hebt zitten dat je aan het einde van de rit alleen maar een val met dodelijke afloop kunt maken. En weet dan dat wie het laatst lacht, het hardst lacht, ook al heb je hem in een coma geslagen…

Maar toch Jakob, ook al erger ik mij groen en geel aan de persoonlijkheid die je bent. In feite erger ik mij meer aan de taal die je uitslaat. Want hoe ongeloofwaardig je je ook gedraagt, het is de taal die bijna synoniem lijkt te staan voor Nederlandse literatuur – met de constante referenties naar seks en de menselijke voortplantingsorganen – die mij werkelijk irriteert… Verdorie zeg, kan het nog Hollandser aan de andere kant van de wereld?!


Over De val van Jakob Duikelman: 

Jakob Duikelman slijt de stoffige dagen van zijn ambtenarenbestaan op zijn saaie ministerie, afdeling 3F: oorlogsmisdaden. Het leven is zinloos en waarom moet het zin hebben? Dat zegt Jakob regelmatig tegen wie het maar wil horen. Maar als Jakob verneemt dat hij niet lang meer te leven heeft, houdt hij dat angstvallig geheim voor zijn mooie Thaise vrouw Mai en zijn puberdochter Disi. Terwijl hij zich een weg baant door zijn strakgespannen web van leugens, raakt Jakob onverwacht in conflict met een Nigeriaanse ronselaar van kindsoldaten.

De Arbeiderspers


De val van Jakob Duikelman | Anne-Marieke Samson |De Arbeiderspers | ISBN: 978-90-295-8950-5 | € 19,95
De val van Jakob Duikelman | Anne-Marieke Samson |De Arbeiderspers | ISBN: 978-90-295-8950-5 | € 19,95

Lees hier meer recensies over De val van Jakob Duikelman, geschreven door de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur.

Met dank aan De Arbeiderspers voor het toekennen van een recensie-exemplaar van De val van Jakob Duikelman.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

Posted on: 30 december 2014, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *