Recensie: De offers

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over De offers van Kees van Beijnum.

Het is voor het eerst dat het mij niet gelukt is om een boek op tijd uit te lezen, maar niettemin wil ik toch alvast een eerste indruk delen van De offers, want het is zonder meer een boek dat grote indruk op je maakt… in de positieve zin van het woord.

Lijnen

Toeval? Ik heb niet zoveel met het begrip. De grote lijnen, en soms ook de kleinere lijnen, zijn in mijn overtuiging onbekend maar voorbestemd. Of het nu gaat om bloedlijnen, levenslijnen en de – vage – lijnen tussen goed en kwaad. Drie lijnen, die op het moment van het lezen van De offers, voor mij samenkwamen.

Het bloed dat door mijn aders stroomt, stroomt via kanalen en oceanen terug tot aan de Indische oceaan, naar de eilanden die mijn grootouders, vader en zijn broers en zusters moesten verlaten na de Japanse bezetting gedurende WO II en de daaropvolgende burgeroorlog, waarna Nederlands-Indië Indonesië werd.

Japan is het land dat ik alleen maar ken uit de verzwegen verhalen over ‘de oorlog’. Een oorlog waarin mijn opa krijgsgevangene was in Japan. Een oorlog waarin mijn oma moest buigen voor de ‘Jap’ en op school Japans leerde. Een oorlog waarin – net als in elke andere oorlog – het ergste in de mens naar boven kwam.

Ik ken de verhalen over ‘de Jappen’. Ik heb mensen geïnterviewd, heb gegruweld en tranen ingeslikt. Maar nooit heb ik gedacht: wat een in en in slecht volk moeten ‘die’ Jappen geweest zijn. Nee, de enige gedachte die in mijn opkwam: ‘hoe in en in slecht kan een mens zijn’. Wreedheid, je komt het alleen maar tegen bij de mens, geen enkel volk/nationaliteit uitgezonderd.

Geef een mens, of een groep, macht en het is haast onvermijdelijk dat er misbruik van gemaakt zal worden. Hoe moeilijk lijkt het mij dan ook om een oordeel te moeten vellen waarin een onderscheid gemaakt moet worden tussen goed en fout, schuldig en onschuldig, na een oorlog die zich niet alleen afspeelde in Europa, maar ook voor een groot deel in Azië.

Ik denk dat niemand in een oorlog geheel vrij is van (on)schuld, hoe hard je ook je best doet het tegendeel te bewijzen. Goed en slecht is tijdloos, oorlog ook, en de herinneringen eraan blijven (stilzwijgend) voortleven tot iemand ze in de loop der tijd weer naar boven haalt en de lijn terug volgt naar het verleden.

De offers… welke offers maken we als het gaat om goed en kwaad? En met die gedachte stap ik vanavond – voor het eerst – op het vliegtuig richting Indonesië. Naar het Indië dat niet meer bestaat, maar waarvan de geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met mijn levenslijn en dat van mijn familie, en het bloed dat door onze aderen stroomt.


Over De offers: 

Tokio, 1946. De Nederlander Rem Brink is een van de rechters van het Tokio Tribunaal waar de grootste Japanse oorlogsmisdadigers terecht staan. Ter afleiding van de machtsspelletjes en voortdurend wisselende allianties van zijn collega’s probeert Brink het hem vreemde en totaal verwoeste land te verkennen. Als Brink de Japanse zangeres Michiko ontmoet, die tijdens de bombardementen op Japan haar ouders heeft verloren, ontluikt er een geheime liefde die niet zonder gevaar blijkt. Gedwongen vertrekt ze naar haar geboortedorp in de bergen, waar vlak daarvoor in stilte gruwelijke oorlogsmisdaden hebben plaatsgevonden. Kees van Beijnum stelt in deze roman onnadrukkelijk maar beslist de vraag naar goed en kwaad, en naar de morele verantwoordelijkheid van het individu. 

De Bezige Bij


De offers
De offers | Kees van Beijnum |De Bezige Bij | ISBN: 978 90 234 8628 2 | € 19,90

Lees hier meer recensies over De offers, geschreven door de bloggers van Een perfecte dag voor literatuur.

Met dank aan De Bezige Bij voor het toekennen van een recensie-exemplaar van De offers.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

Posted on: 30 november 2014, by : Liselore

2 thoughts on “Recensie: De offers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *