Recensie: De nieuwe Kratz

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over De nieuwe Kratz van Gerard van Emmerik.

Incompatible

Het verlies van een ouder is een van de meest onvoorstelbare gebeurtenissen die je je als kind kunt voorstellen. Je weet dat de dag ooit komt maar je hoopt het zo langs mogelijk uit te kunnen stellen. Een illusie natuurlijk, de dood komt wanneer deze komt. Vroeg of laat.

Stel je nu voor dat de dood van je ouder vroeg komt én dat het je enige ouder is. Je moeder. Je vader heb je nooit gekend en daarom maak je je allerlei voorstellingen van hem. Bijvoorbeeld dat het één van de grootste terroristen van Europa is. Wat kun je nog meer doen?

Stel je nu het omgekeerde voor. De dood komt vroeg, de dood van je kind. Het kind waar je je niet aan hebt kunnen hechten. Het kind dat je afwees. Het kind dat je niet kon bereiken. Voel je opluchting? Voel je schuldgevoel? Hoe ga je verder? Een pleegkind in huis nemen?

Julien wordt Julien Kratz. Hildegard Kratz wordt de nieuwe moeder van Julien. Maar hoe neem je de rol aan van nieuwe zoon en hoe neem je de rol aan van nieuwe moeder? Je weet dat je geen plaatsvervanger bent en toch weet je, dat ook al wordt het niet van je verwacht, dat je dit wel degelijk bent.

Toch zul je je nieuwe rol niet aan kunnen nemen zonder het verleden, de personen die je toekomst hebben bepaald door hun dood, los te laten. Maar hoe doe je dit als je je eigen gevoelens rond hun dood niet snapt, geen plek kunt geven, niet kunt accepteren? Hoe doe je je best?

De nieuwe Kratz slaat denk ik niet alleen op Julien maar ook op Hildegard Kratz. Julien probeert zo goed en zo kwaad als het gaat vrede te krijgen met de dood van zijn moeder, waar Hildehard vrede probeert te krijgen met de dood van haar zoon wiens laatste momenten ze niet heeft meegekregen.

Hoewel De nieuwe Kratz makkelijk wegleest, vroeg ik mij tijdens het lezen meerdere keren af: wat is literatuur nu eigenlijk? Zit het ‘m in de schrijfstijl, de ‘complexiteit’ van het verhaal, de moraal? Ik Google de definitie. Conclusie: ik word er niet wijzer van.

Maar waarom stel ik mijzelf deze vraag tijdens – en na – het lezen van De nieuwe Kratz? Ik denk dat het komt omdat ik ergens de ‘meerwaarde’ van het verhaal mis. De meerwaarde van bijvoorbeeld een Neil, de kamergenoot van Julien. De meerwaarde van Raymond, de soort van minnaar.

Maar wat ik het meeste mis is uitwerking van de belangrijke thema’s die terugkomen in deze roman: de dood, rouw, liefde, homoseksualiteit, afscheid, de betekenis van het leven… Ergens had ik het gevoel dat er meermaals ergens aan voorbij werd gegaan, zoals:

Sommigen zitten in een verkeerd lichaam, dacht hij, Maikie zit in een verkeerde wereld. De wereld en Maikie: foute combinatie. Incompatible. p.207

Maar ja, misschien zijn De nieuwe Kratz en ik ook wel incompatible.

Mijn mening over De nieuwe Kratz
Must Read / Must Not Read / Mwah… 


De nieuwe Kratz ~ is het verhaal van Julien en van zijn nieuwe ouders Hildegard en Karl Kratz. Zij besluiten Julien in huis te nemen, nadat zij hun eigen zoon Maikie onder duistere omstandigheden hebben verloren. Julien hunkert naar een gewoon leven, Hildegard naar een gewone zoon. Maar allebei dragen zij een geheim met zich mee dat veel meer gevolgen heeft dan zij kunnen overzien.


 

Emmerik, Gerard van. De nieuwe Kratz LR

De nieuwe Kratz | Gerard van Emmerik | Nieuw Amsterdam | €18,99 | ISBN 9789046820001

Met dank aan Nieuw Amsterdam & Not Just Any Book.

Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Honolulu King.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 15 maart 2016, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *