Recensie: De achterkant van de zon

Het zal je maar gebeuren, ineens een zusje erbij na een wilde rit door de Marokkaanse woestijn. Het overkomt Soufjan, die zich meteen opwerpt als de beschermer van zijn nieuwe zusje met het engelachtige haar: Mariah. Maar wat voor invloed heeft deze ‘blonde’ aanwezigheid op het eenvoudige gezin waar je toekomst al vastgelegd is nog voordat je aan die toekomst begint, en je eeuwig zult blijven dromen van werelden waar je zusje vandaan komt en jij nooit naartoe zult gaan?

Mariah heeft me de achterkant van de zon laten zien. Een wereld waar ik eerder geen toegang toe had. Ik zag iets unieke dat zich nu weer van me heeft afgewend. p.187

Voor dromen zijn we allemaal gemaakt. We zijn nergens zonder beelden van hoe de toekomst zou kunnen zijn of had kunnen zijn. Kinderen dromen eindeloos, volwassenen dromen beperkt. Of deze dromen uiteindelijk werkelijkheid worden, ligt maar net aan de mogelijkheden die je zijn gegeven of die je creëert. Soufjan hoopt zijn dromen werkelijkheid te zien worden door zijn zusje als zij op zoek gaat naar haar Nederlandse ouders.

Helaas kan niemand anders dan jij je dromen omzetten naar waarheid. Soufjan verliest Mariah uit het oog vlak voordat zij vertrekt naar Europa en mist daarmee de kans om te vragen of hij met haar mee mag. Maar als de kans zich voordoet om alsnog zijn droom na te jagen, en een nieuw leven op te bouwen, dient een andere vraag zich aan: durf je je dromen wel waar te maken?

Maar de rolverdeling die tussen mensen bestaat kan niet worden omgedraaid. Degene voor wie gezorgd werd, kan niet plotseling zorg dragen voor de ander. Er ligt in onze band iets besloten wat onveranderlijk is, net als bij mijn moeder en mij of mijn vader en mij. p.152

Het komt niet vaak voor dat ik een boek lees waarin ik bijna alle zinnen wil onderstrepen omdat ze zo mooi zijn geformuleerd. Tussen de regels lezen heeft een geheel nieuwe betekenis gekregen. Een nieuwe dimensie haast: een dimensie van betekenisgeving door het geschreven woord. Maurits de Bruijn laat zijn lezers op golven van gedachten deel uitmaken van zijn personages en ik laat mij graag meevoeren!

Mijn mening over De achterkant van de zon
Must Read / Must Not Read 


De achterkant van de zon ~ Soufjan zit in de auto tijdens een nachtelijke rit door de woestijn van Marokko. Op de achterbank zit zijn moeder met een baby die Soufjan nooit eerder heeft gezien. Hij wil zo goed mogelijk voor zijn nieuwe zusje zorgen. Wanneer Mariah jaren later op zoek gaat naar haar Nederlandse familie, wordt Soufjan geconfronteerd met zijn eigen keuzes. De achterkant van de zon is een indrukwekkende, fijnzinnige roman over identiteit, familie en de mogelijkheid van een nieuw begin. 


de-achterkant-van-de-zon-maurits-de-bruijn-boek-cover-9789046819968

De achterkant van de zon | Maurits de Bruijn | Nieuw Amsterdam | €18,99 | ISBN 9789046819968

Met dank aan Nieuw Amsterdam

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 24 mei 2016, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *