Recensie: Brussel

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. Vandaag een recensie over Brussel van Basje Bender.

Ongrijpbaar

Brussel klinkt altijd zo ver weg en ook weer zo dichtbij. Ik kan me er alleen een voorstelling van maken maar neem daar niet de moeite voor. Er staat zo’n raar groot “bolletjesding” waarvan ik nog steeds niet weet of het een kunstwerk of iets anders is. En op de een of andere manier kan in mijn fantasie de zon er niet schijnen. Het laatste komt waarschijnlijk doordat iemand ooit een foto stuurde vanuit Brussel op een grauwe dag. En politiek! Brussel heeft ook te maken met politiek… Ach ja…

Volgens mij lijken Elvie en ik wel op elkaar. In een stad waar we anoniem kunnen zijn en zolang onze fantasieën de vrije loop krijgen, dan deert het niet waar we zijn. We houden van anonimiteit, van veelzeggend niets. Het leven heeft een vast patroon en bellen blazen is de fijnste bezigheid omdat je er iets delicaats mee creëert dat vrijwel meteen weer vergaat, synoniem aan het leven: delicaat… maar het vergaat.

Bellenblaas, een van de meer ondergewaardeerde producten van deze tijd. Het kost maximaal veertig cent en je hebt er uren plezier van. p.53

Zo kabbelt het leven rustig voort en zijn de dagelijkse overpeinzingen genoeg om zowel de dag als de nacht door te komen. We blijven ongrijpbaar totdat we iemand tegenkomen waarvan we niet weten wat we ermee aanmoeten. In het geval van Elvie is dit kunstenares Camille, die op een heel ander niveau onbereikbaar lijkt te zijn. Is het fysieke aantrekkingskracht of is het pure nieuwsgierigheid naar het ongrijpbare van Camille waardoor Elvie zo in de ban raakt van deze vrouw?

Brussel heeft voor mij niet echt een duidelijk begin of een eind, laat staat een zekere spanningsopbouw. Maar toch leest het boek fijn weg en laat ik mij door Basje Bender voor korte tijd meenemen in de ongrijpbare gedachtegang en maakt zij mij deelgenoot van de gevoelens van Elvie: een jonge vrouw – meisje – die merkt dat ze zich aangetrokken voelt tot een andere vrouw, maar los daarvan geen lesbische gevoelens heeft voor andere vrouwen.

Nu vraag ik me af, op diezelfde bank, of ik met een vrouw naar bed zou willen. Qua slapen lijkt het me een hele verbetering. Minder gesnurk, een zacht lichaam, samen als poezen in een mand. Van de seks ben ik minder zeker. p.109

Het valt mij de laatste jaren op dat er meer ruimte is gekomen voor bi-seksualiteit en daarbij ook aandacht en ruimte is voor bi-nieuwsgierigheid van zowel mannen als vrouwen. Hoewel het bij vrouwen meer ‘geaccepteerd’/mainstream lijkt te zijn dan bij mannen. Labels als heteroseksueel en homoseksueel en biseksueel raken daardoor steeds meer ondergeschikt aan de vrijheid die je als individu hebt om gevoelens (hetzij fysiek en/of emotioneel) voor hetzelfde of het andere geslacht.

In ieder geval vind ik het een goede zaak dat dit soort onderwerpen terugkeren in de literatuur, zonder dat dit plat of ordinair beschreven wordt; alsof het een of andere trend/sensatie is. Applaus voor deze debuutromans van Basje Bender!

Mijn mening over Brussel
Must Read / Must Not Read 


Brussel ~ Elvie is zevenentwintig en werkt in Brussel, waar de apéros in het Frans zijn en het bier met een scheutje grenadine wordt gedronken. Het leven in de bubble van Europese ambtenaren en lobbyisten bevalt haar prima. De mannen met wie ze uitgaat beschouwt ze als onderhoudende passanten die etentjes betalen en de avonden vullen. In de weekends maakt Elvie lange wandelingen en observeert ze de stad en de mensen. Brussel voelt als de ultieme ontsnapping: de recepties, het netwerken en de zwervers op straat kunnen Elvie niet echt raken.

Dat verandert wanneer ze de Vlaamse kunstenares Camille ontmoet. Elvie weet zich niet goed raad met haar verwarde gevoelens voor iemand die net zo ongrijpbaar is als zijzelf. Hun vriendschap is licht en mooi als een zeepbel, maar blijkt ook even kwetsbaar.


Omslag_Brussel LR

Brussel | Basje Bender | Meulenhoff | €18,99| ISBN 9789029090292

Met dank aan Meulenhoff & Not Just Any Book.

Lees ook wat de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur vinden van Brussel.

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

P.S. Lees je deze blogpost vanaf de beginpagina? Klik dan even op de titel en scroll naar beneden om een reactie achter te laten ;)

Posted on: 15 juni 2016, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *