Recensie: Barrevoetse februari

In het kader van Een perfecte dag voor literatuur, op initiatief van Not Just Any Book, recenseer ik maandelijks nieuwe of reeds verschenen literatuur. 

DIT IS LITERATUUR

Een kleine 150 bladzijden om te lezen telt Barrevoetse februari van Herta Müller. 150 Bladzijden om in een (half) dagje uit te lezen. Dacht ik. Maar al toen ik de eerste woorden van Barrevoetse februari las wist ik dat dit geen boek was om in één keer uit te lezen. De losse verhalen, of vertaalde jeugdherinneringen aan een dorp en stad waar van vreugde geen sprake was, dien je rustig en gefaseerd in je op te nemen. De zorgvuldig gekozen woorden van Herta Müller, zweefden het papier af mijn gedachten in en gunden mij een kijkje in de gedachtewereld van een schrijfster waar ik nog nooit van had gehoord.

Wat voor zin, mijn hart, heeft een verdreven stuk land. [blz. 111]

De korte verhalen – schetsen – in Barrevoetse februari refereren naar de jeugdherinneringen van Herta Müller in een Roemeens dorp en haar leven in de stad ten tijde van de dictatuur van Ceauşescu. Toch komt deze achtergrond nergens expliciet naar voren, maar zijn het de gedachten en de waarnemingen van een kind en een jonge vrouw die de rode draad vormen, verweven in prachtig geformuleerde zinnen en woorden.

Het water stond koel boven het dorp. Ik zocht onder het lopen de rand van het water en het schoot me te binnen dat mijn moeder toen ik nog een kind was, zei: Water is een slechte spiegel, het trilt en het maakt ons oud. [blz. 35]

Een groot compliment ook voor Ria van Hengel die Barrevoetse februari vertaald heeft uit het Duits. Het moet een hele taak geweest zijn om deze complexe teksten te vertalen en trouw te blijven aan de origenele tekst. Dit is ook een van de redenen waardoor ik tijdens het lezen van Barrevoetse februari voor het eerst dacht: ‘dit IS literatuur!’ Ik kan niet wachten om meer werk van Herta Müller te lezen…

Barrevoetse februari

Barrevoetse februari | Herta Müller | De Geus | ISBN 978 90 445 1741 5 | Gebonden: €15.95 | eBook: €12.99

Lees hier meer recensies over Barrevoetse februari, geschreven door de leden van Een perfecte dag voor literatuur

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

LIEVER UPDATES VIA EMAIL? SCHRIJF JE IN VIA HET MENU RECHTS  >>>

Posted on: 15 maart 2014, by : Liselore

One thought on “Recensie: Barrevoetse februari

  1. Je moet er inderdaad moeite voor doen, maar dan krijg je ook wel kwaliteit terug. Ook voor mij was het de eerste kennismaking met Herta Müller en ik heb er erg van genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *