Papieren aantrekkingskracht

Ik houd van de geur van boeken, de geur van papier gevuld met beloftes van een goed verhaal. En blijkt het geen goed verhaal te zijn, dan nog doe ik met pijn en moeite afstand van een boek. Treur ik bijna om de beloftes die het papier niet waar heeft kunnen maken. In de prullenbak gooien kan ik niet, het wordt of de kringloopwinkel of bij het oud papier (in de hoop dat er weer een nieuw boek uit gerecycled zal worden). Maar oh! Die aantrekkingskracht van papier…

Boekenwinkels zijn voor mij dan ook onweerstaanbaar. Alsof je Winnie the Pooh een honingpot voor zijn neus houdt, zo zie je mij voor de etalages van boekwinkels staan. Bij voorkeur kleine boekwinkels in van die achterafstraatjes. Toevallig zat ik vorige week op een terrasje in – het altijd mooie – Utrecht en herinnerde ik mij dat er zo’n boekwinkeltje om de hoek zat.

Samen met vriendlief en goede vriendin – ook lief – stapte ik Savannah Bay binnen. Een boekenwinkel waar ik al veel over had gehoord maar door alle medische omstandigheden de laatste jaren nog steeds niet langs was geweest. En  wat was het een goede keuze om het terras achter te laten om eens heerlijk rond te snuffelen tussen alle boeken. De aantrekkingskracht was onweerstaanbaar… letterlijk!

Want ineens keek ik naar een boek op één van de planken en alles in mij schreeuwde dat ik dat boek mee moest nemen. Vastpakken en verslinden. Ik weet niet waar het vandaan kwam, ik voelde het door mijn hele lichaam en ook nog eens zonder de achterkant van het boek te hebben gelezen. Ik pakte het boek op – ook al had ik absoluut geen budget om nieuwe boeken te kopen – en wilde het niet meer loslaten. Dit is ‘m:

The Bookshop - Penelope Fitzgerald
The Bookshop – Penelope Fitzgerald

The Bookshop

In 1959 Florence Green, a kindhearted widow with a small inheritance, risks everything to open a bookshop – the only bookshop – in the seaside town of Hardborough. By making a success of a business so impractical, she invites the hostility of the town’s less prosperous shopkeepers. By daring to enlarge her neighbors’ lives, she crosses Mrs. Gamart, the local arts doyenne. Florence’s warehouse leaks, her cellar seeps, and the shop is apparently haunted. Only too late does she begin to suspect the truth: a town that lacks a bookshop isn’t always a town that wants one.

The Bookshop moest gewoon met mij mee naar huis! Zijn er meer mensen die dit weleens is overkomen? Of ben ik hierin de uitzondering? Maakt mij verder ook niet uit. Ik ben er nog niet aan begonnen omdat ik nu Mens versus Natuur lees, maar zodra ik daarmee klaar ben, dan nestel ik mij met een een pot thee – en bij voorkeur heel veel koekjes – een middag op de bank om dit boek in één keer uit te lezen!

Dream, Read & Write On
Liselore

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

Posted on: 26 juli 2015, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *