Middeltjes tegen littekens

‘Het is handig als je je broekspijp oprolt en dan de bal in je knieholte legt…’ Alles ging even in slow motion. Tot op dat moment was het me altijd gelukt om tijdens de pilatesles (een aanrader om je beenspieren goed te trainen) de littekens op mijn onderbeen bedekt te houden. En nu moest ik voor het eerst, met allemaal onbekenden om mij heen, mijn broekspijp oprollen om een pilatesbal in mijn knieholte te leggen?! NEEEEE!!! Dat. Wil. Ik. Niet. Dat. Wil. Ik. NIET!

Natuurlijk deed ik het wel, maar ondertussen nam ik mij serieus voor op zoek te gaan naar meer middeltjes, naast de calendula crème, om mijn littekens mee te behandelen. Na meer dan een half jaar zijn de littekens nog steeds behoorlijk donker en ik begin een beetje te vrezen dat ze nooit meer weg zullen trekken. Gelukkig zijn er voldoende middeltjes te vinden om littekens mee te behandelen. Hieronder een selectie waarvan ik denk dat je er littekens, o.a. veroorzaakt door een ilizarov-frame, effectief mee kunt behandelen.

Aloë Vera en Royal Jelly

Aloë Vera is niet het meest mooie plantje om op je vensterbank te hebben staan, but looks can be deceiving! De gel in een aloë vera blad staat erom bekend een antibacteriële werking te hebben en de genezing van wonden en (oudere) littekens te stimuleren. Je kunt rustig een stuk van het blad afsnijden om de gel eruit te halen en op wonden en littekens te smeren, het blad aan de plant groei vanzelf weer dicht.

Je kunt een aloë vera plant kopen in het tuincentrum, maar er zijn ook zat merken die aloë vera verwerken in speciale gels en crèmes.

Royal Jelly of Koninginnengelei in pure vorm wordt aanbevolen om littekens mee te behandelen. Het is een melkachtige substantie dat wordt afgescheiden door de speekselklieren van jonge werkbijen om de Koninginnebij mee te voeden. Royal Jelly bevat o.a.: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12 en C, 30 aminozuren, ijzer, chroom, mangaan, nikkel, calcium, koper, fosfor en silicium. Het kan dus zeker geen kwaad om Royal Jelly ook in te nemen tijdens de periode dat je in het frame zit en de botgroei gestimuleerd moet worden.

Pure Royal Jelly zul je via het internet moeten bestellen omdat het uit het buitenland moet komen, maar in tabletvorm is het in Nederland o.a. te verkrijgen bij De Tuinen.

Oliën Littekens

Amandelolie kreeg ik als tip om de korstjes van de wonden, die ontstaan na het verwijderen van het frame, mee te behandelen. Amandelolie bevat essentiële vetzuren (naast vitamines A, B en E, calcium, ijzer, kalium, magnesium, natrium, fosfor en zwavel, proteïne en carbohydraten) die het helingsproces van wonden bevorderen,  maar die ook invloed hebben op het vervagen van littekens.

Amandelolie kun je kopen bij diverse drogisterijen en natuurwinkels.

Vitamine E olie schijnt één van de oudste middeltjes te zijn om littekens mee te vervagen. Vitamine  E is een antioxidant (beschermt lichaamscellen) en is dus een goede beschermer van de huid. Je kunt heel gemakkelijk vitamine E capsules openprikken om vervolgens de olie op de littekens te smeren.

Vitamine E olie en capsules kun je kopen bij diverse drogisterijen en natuurwinkels.

Johannes(kruid) olie kreeg ik als tip van een vriendin die dit gebruikte op het litteken van haar dochtertje veroorzaakt door een hartoperatie. De olie wordt gemaakt van de bloemen en de knoppen van het Sint-Janskruid (Hypericum Perforatum) en werkt o.a. ontstekingsremmend en heeft (licht) antiseptische eigenschappen. Een kleine waarschuwing: na het insmeren van de littekens met johannes(kruid) olie moet je niet in de zon gaan zitten (sowieso is zonlicht niet aan te raden in combinatie met littekens).

Johannes(kruid) olie kun je zelf maken, kopen via internet en bij diverse drogisterijen en natuurwinkels

Bio Oil kent waarschijnlijk iedereen wel. Bio Oil belooft de zichtbaarheid van littekens te verminderen na een minimum gebruik van drie maanden. Bio Oil is een combinatie van diverse plantenextracten (goudsbloem, lavendel, rozemarijnblad, kamillebloem)  en vitamines (A en E) op een oliebasis.

Bio Oil is te koop bij diverse drogisterijen en natuurwinkels.

Emu olie komt van de emu vogel uit Australië. Deze vogel heeft een dikke vetbult  op de rug gevuld met olie, het is deze olie die je kunt gebruiken om op je littekens te smeren. De Aboriginals ontdekten duizenden jaren geleden al de helende werking van Emu olie. De olie is rijk aan vetzuren als Omega 9 (gaat ontstekingen tegen), Omega 6 (bevordert celvernieuwing) en de hoogste concentratie natuurlijke Omega 3 (gaat ontstekingen tegen) die je maar kunt vinden. Uniek is dat de olie op elk huidtype is te gebruiken en door alle huidlagen heentrekt. FYI de Emu wordt geslacht om zijn/haar vlees in Australië (net zoals wij hier runderen en gevogelte slachten ter consumptie) en de olie is hiervan een bijproduct.

Emu olie kun je kopen via internet.

Zalf-Cremes Littekens

Uierzalf/-crème is zo’n beetje het oudste huis-tuin-en-keuken-middeltje dat er bestaat tegen van alles en nog wat. De zalf is nogal vettig, daarom kun je er ook voor kiezen om je littekens in te smeren met de crème. Beide hebben een verzachtende en ontsmettende werking.

Uierzalf/-crème kun je bij elke drogist kopen.

Slakkencrème gemaakt van, ja inderdaad, slakkenslijm zou je van het zijn als het aankomt op het behandelen van littekens. De theorie: het slijm van slakken heeft een regenererend vermogen waardoor verwonde slakkenoogjes en -mondjes weer hersteld kunnen worden. In slakkenslijm is onder andere allantoïne te vinden en dit zou de genezende werking van het slijm bevorderen. Allantoïne kun je echter ook vinden in de bladeren en wortels van de smeerwortelplant. De vraag die je jezelf kunt stellen is of het ’t waard is om een slak te stressen (want het is stress die de slijmproductie van een slak bevordert) of om gewoon allantoïne uit een plant te extraheren om op je littekens te smeren…

Slakkencrème kun je via het internet kopen en is steeds meer te vinden in verschillende drogisterijen en natuurwinkels. (Let op: sommige slakkencrèmes bevatten niet eens slakkenslijm maar enkel allantoïne op natuurlijke basis.)

Calendula crème wordt gemaakt van de goudsbloem en kan rechtstreeks op (open) wonden aangebracht worden en op littekens, en heeft een geneeskrachtige en ontstekingsremmende werking. Calendula werd zelfs al in de Middeleeuwen gebruikt.

Calendula crème kun je kopen bij diverse drogisterijen en natuurwinkels.

Cicaplast Baume B5 kreeg ik ook als tip. De crème wordt omschreven als een kalmerende en multi-herstellende balsem die het herstel van de opperhuid bevordert. De crème bevat thermaal water, panthenol (maakt de huid soepel en elastisch), madecassoside (versnelt het herstel van de huid) en een combinatie van koper, zink en mangaan (werkt huidzuiverend en remmend op bacteriegroei).

Cicaplast Baume B5 is te koop bij diverse drogisterijen.

Biodermal littekencrème zou de zichtbaarheid van nieuwe en oude littekens helpen verminderen en ook geschikt zijn voor de kinderhuid. De crème bevat ceratonia-extract en glycerine om de huid te hydrateren, en vitamine E als een krachtig antioxidant om het herstel van de huid te bevorderen.

Biodermal littekencreme is te koop bij diverse drogisterijen.

.

Bronnen tekst: voedzo.nl | mens-en-gezondheid.info.nu | de-kruiderie.nl | detuinen.nl | plantaardigheden.nl | beautylab.nl | grabbits.nl | bio-oil.com | laroche-posay.nl | biodermal.nl

Bronnen afbeeldingen: purealoevera.net | detuinen.nl | eloisedreyer.com | parfumerie.nl | cancercollection.com | laroche-posay.nl | supernaturals.nl | shopwahl.de | whatafy.com | vakdrogist.nl | ericakruiderijen.nl

.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

.

Posted on: 30 december 2012, by : Liselore

6 thoughts on “Middeltjes tegen littekens

 1. En? Nu heb je al die middeltjes opgesomt… maare wat helpt eigenlijk? Heb je al een resultaat geboekt?
  Daarnaast wens ik je voor het komende jaar heel veel geluk, extra veel gezondheid, uithoudingsvermogen, positiviteit, vreugde en liefde toe.
  liefs

  1. Hi Cornelie,
   Op dit moment gebruik ik de Johanneskruid olie de je mij gegeven hebt. Over een paar weken zal ik zien of het effect heeft of niet. Zo niet, dan ga ik één van de andere middeltjes gebruiken die hierboven staan. Maar dan wel eentje specifiek gericht op oudere littekens.
   Jij ook de beste wensen!

 2. Hee Liselore,

  Wat een interessant stukje schrijf je hier over de behandeling van littekens. Ik zie dat het inmiddels al een jaar oud is. Vergeef me mijn nieuwsgierigheid, ik ben erg benieuwd of je nog iets van je mooie lijstje hebt uitgeprobeerd en wat het resultaat is.
  Een vriendin van mij heeft onlangs een litteken in haar gezicht opgelopen en ze heeft me gevraagd of ik iets voor haar kan maken. Wellicht dat dat met jou informatie een heel goed middeltje wordt.

  Geniet van het laatste stukje 2013
  Vriendelijke groet, Wies

  1. Hi Wies,

   Je nieuwsgierigheid is je vergeven hoor ;) Mijn littekens zijn inmiddels te ‘zwaar’ gebleken om te kunnen behandelen met zalfjes en oliën, dit heeft ook te maken met mijn Aziatische huid, waar littekens altijd (donker) zichtbaar op zullen blijven.

   Maar ik moet wel zeggen dat mijn littekens rustiger zijn geworden door te smeren met calendula en johanneskruidolie. Verder heb ik ook met mensen gesproken die zweren bij honing en citaplast baume b5. Met name de honing kan een goede tip zijn.

   En dan nog een tip: acupunctuur! Ik ben een tijdje onder behandeling geweest bij een acupuncturiste ivm pijnklachten, en zij heeft toen rondom het bovenste gedeelte van een groot litteken op mijn heup (souvenir van de laatste operatie) acupunctuurnaalden gezet en daarna begon dat gedeelte van het litteken lichtelijk weg te trekken…

   Hopelijk hebben jij en je vriendin hier iets aan. Heel veel succes!!

   Groetjes,
   Liselore

 3. Heb je inmiddels al een middeltje gevonden wat helpt ?! Ik heb namelijk ook heel veel littekens als gevolg van het lizarov-frame en heb ze al 11 jaar en nog niks gevonden wat helpt

  Groetjes Joyce

  1. Hi Joyce,

   Inmiddels ben ik twee jaar verder met mijn (ilizarov)littekens en heb ik in de tussentijd niets meer kunnen vinden om ze te doen vervagen. Het heeft gedeeltelijk te maken met mijn aziatische huid (littekens helen daar sowieso niet goed op) en het feit dat ilizarov-littekens ontzettend agressief zijn. Ook andere mensen die ik heb gesproken die een ilizarov-frame hebben gehad, houden er lelijke littekens aan over.

   Mijn enige optie is nog plastisch chirurgie. Voorheen werd dit vergoed door de verzekering, maar nu alles zo extreem aangepast is weet ik niet of dit nog wel gedaan wordt, tenzij je ‘psychisch lijden’ aan kunt tonen. Misschien loont het om dit eens te bespreken met je huisarts of een plastisch chirurg.

   Groetjes,
   Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *