Let’s start at the very beginning…

Ken je dat liedje van The Sound of Music: Let’s start at the very beginning, a very good place to start. When you read, you begin with A, B, C… Als je uit het frame bent begin je in het bovengips, huil je van blijdschap als dit eraf mag, huil je van de pijn als je dan meteen je stijve knie een paar keer moet buigen, voel je je hoogbejaard als je een steunkous tegen de zwelling krijgt, en laat je dolgelukkig iedereen je speciaal op maat gemaakte brace zien.

Een brace is eigenlijk niets meer dan een dunne gipsen koker met klittenband. Het dient voornamelijk om je been de eerste weken te beschermen in het geval je ergens tegenaan zou stoten of iets dergelijks. Ik denk ook dat een brace een psychologisch effect heeft. Er heeft zolang iets om je been heen gezeten dat je om het minste geringste bang bent dat het bot weer zou kunnen breken.

Hoewel ik het met betrekking tot de brace ermee eens ben dat je deze een tijdje moet dragen nadat je uit het bovenbeengips bent, zet ik wel mijn vraagtekens bij het bovenbeengips zelf. In mijn geval moest er nog wat botgroei plaatsvinden zodat de breuk uit kon harden, dus dat de orthopeed geen gestunt wilde met het been snap ik wel. Dat ik daarvoor het bovengips in moest was jammer, maar normaal is het zo dat het frame pas verwijderd wordt als de botbreuk is uitgehard. In het ‘uitgeharde’ geval, waarom dan nog het bovenbeengips in en niet meteen in een brace?

Om terug te komen op ‘het begin’ van dit stuk, door een bovenbeengips raak je (bijna) al je spierkracht kwijt in je been. Dit gebeurde ook bij mij. Na maanden van fysiotherapie met het frame om mijn been, kon ik na het bovenbeengips doodleuk opnieuw beginnen met krachttraining. Het is jammer dat er, in tegenstelling tot België, in Nederland niet met een monofix (zie de brochure van Pellenberg, p15) wordt gewerkt, dit zou een bovenbeengips in veel gevallen overbodig maken.

Daar ik al gevraagd heb om een monofix, mocht het bij het volgende been allemaal wel goed gaan met het uitharden van de botbreuk (en dit verzoek werd afgewezen door de orthopeed), ga ik mij maar eens oriënteren op het daadwerkelijke nut van gips om die discussie aan te gaan. Komen mijn onderzoeksvaardigheden toch nog van pas! *gniffel*

Mijn 'oogverblindende' roze bovenbeengips en de brace.

.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

.

Posted on: 7 december 2012, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *