Ilizarov-notities #7 | CT-niveau [deel II]

.

En het antwoord op de laatste vraag die ik stelde in mijn vorige ilizarov-notities is beantwoord, overmorgen zal ik geopereerd worden aan mijn rechterbovenbeen, meer specifiek, aan mijn heup. Er komt geen frame omheen, die blijft bewaard voor het onderbeen (over ongeveer een jaar). Vlak onder de heup zal het bot gebroken worden en 20 tot 25 graden naar buiten gedraaid worden, waardoor de knie ook naar buiten gedraaid wordt. Een flink gat boren in het heupgewricht, plaat erin en die aan de buitenkant van de heup weer vastmaken met drie schroeven. Gevolgd door drie maanden lopen met loopkrukken.

Ik had het al die tijd toch goed aangevoeld, mijn knieën staan te ver naar binnen en dat veroorzaakt dus ook een overbelasting aan de kniegewrichten. De linkerknie heeft inmiddels een afwijking van 20 graden (dit was ruim 40 graden voor de operatie), dus ik zit hiermee op de grens van wel of niet (verder) corrigeren. Ik heb aangegeven dit uiteindelijk verder te willen corrigeren door ook het linkerbovenbeen te opereren. Die hele rothel leg ik niet af om met een half resultaat te stranden.

Logischerwijs zou je ook zeggen, fiks eerst maar dat hele linkerbeen. Maar dr. van Roermund liet doorschemeren dat door de ervaring  met het frame om mijn linkeronderbeen (moeizaam en langzaam), hij eerst wilde zien wat voor effect de operatie aan het rechterbovenbeen zou hebben op het rechteronderbeen. Goed dan, ok. Daarnaast is het ook zo dat door het rechterbovenbeen eerst te corrigeren, daarna de correctie (met ilizarov-frame) aan het rechteronderbeen een stuk minder (naar binnen) draaien met zich mee zal brengen, dus ook minder tijd in het frame.

Hip Hip Hoeraaaaaaaa… Ik ben nog laaaaaaaaaaaaaaaaaaaang niet klaar.

Hoewel de operatie van aanstaande donderdag dus minder zwaar zal zijn dan het plaatsen van een frame, mag ik mij nu gaan verheugen op 2 zware operaties extra aan mijn heupen, plus weer 2 extra operaties om de platen en schroeven weer te verwijderen, plus aan het rechteronderbeen nog 2 operaties (ilizarov-frame plaatsen en weer verwijderen) en over een paar jaar weer 2 operaties om de littekens per been weg te laten werken door een plastisch chirurg.

De teller komt te staan op 10 operaties in totaal (4X plaatsen van frame/plaat, 4X verwijderen frame/plaat, 2X plastisch chirurgie). We zijn nu, met twee operaties, op één vijfde van het traject…

.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

.

Posted on: 2 april 2013, by : Liselore

4 thoughts on “Ilizarov-notities #7 | CT-niveau [deel II]

 1. Ik was zelf eerlijk gezegd al bang dat v Roermund zou zeggen dat ook je bovenbeen in het frame moest. Of dit beter is weet ik ook niet, je bent op deze manier nog wel heel lang onder de pannen.

  Sterkte morgen en de komende weken.

  1. Hi Hilde,
   Dank je wel! Maar het bovenbeen gaat morgen niet in een frame. Het bot wordt gebroken net onder de heup en dan 20 – 25 graden naar buiten gedraaid. Daarna wordt het vastgezet met een plaat en een paar schroeven. Ook niet niks, maar iig geen frame (voorlopig).
   Heb jij al iets vernomen over een operatiedatum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *