Ilizarov-notities #23 | Grijs Gebied

Door alle hectiek na mijn laatste afspraak bij dr. van Roermund, ging ik er vorige week donderdag helemaal aan voorbij dat het precies twee jaar geleden was (op 24 oktober 2011) dat ik voor het eerst van mijn leven geopereerd werd en er een ilizarov-frame rondom mijn linkeronderbeen werd geplaatst. Mijn hoofd tolt als ik eraan denk wat er allemaal in die twee jaar is gebeurd.

Het begon met de belofte van twee ‘relatief eenvoudige’ standscorrecties m.b.v. een ilizarov-frame, resulterend in twee rechte benen en voeten die niet meer (of minder) naar buiten zouden wijzen. Inmiddels is dit voor alle betrokken partijen een desillusie gebleken en zijn we – via één ilizarov-frame om het linkeronderbeen, één standscorrectie aan de rechterheup en meerdere aangepaste plan de campagnes – in een ‘grijs gebied’ beland met de titel: ‘moeten we nog wel verder opereren’.

Twee dagen geleden bevond ik mij dan ook weer op de polikliniek orthopaedie tegenover dr. van Roermund, want ‘grijs gebied’ heeft voor mij absoluut geen waarde als het aankomt op, nou ja… MIJ! De uitkomst van het gesprek was dat dr. van Roermund weer terug is bij zijn eerdere standpunt dat mijn linkerbeen ‘goed’ is zoals het nu is (na het ilizarov-frame) maar dat het rechteronderbeen zonder meer verdere chirurgie nodig heeft. We zijn het dus op het laatste punt met elkaar eens.

Overigens zal dr. van Roermund niet meer degene zijn die mij verder opereert, althans niet solo. Ik zal doorverwezen worden naar dr. van Heerwaarden in Woerden die zich toegelegd heeft op standscorrecties (zonder het ilizarov-frame) om de mogelijkheid te bespreken over het in één keer naar binnen draaien van het bot in mijn rechteronderbeen met – zeker – 20 graden, waardoor ik nog een keer ilizarov-frame misschien zou kunnen ‘ontlopen’.

MAAR ik blijf erbij dat mijn linkerbeen (knie en enkel/voet) nog steeds niet in de juiste/gezonde stand staat! Ik laat dit onderwerp ook niet rusten totdat iemand dit kan bevestigen cq. dit gevoel weg kan nemen. Of dit nu dr. van Heerwaarden is of dr. Lammens (ilizarov-expert) in België, ik houd mijn opties open en geef niet op tot ik zonder enige twijfel kan zeggen dat mijn benen in de juiste stand zijn gecorrigeerd en ik mij eindelijk buiten het ‘grijze gebied’ in de ‘veilige zone’ bevind.

.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

Photo by Ashley Pahl
Photo by Ashley Pahl

~ NEVER GIVE UP ~
NO MATTER HOW MUCH

“YOU GOTTA BE FRIGGIN’ KIDDING ME!”
LIFE THROWS AT YOU

.

Posted on: 31 oktober 2013, by : Liselore

4 thoughts on “Ilizarov-notities #23 | Grijs Gebied

 1. Hallo Liselore,

  Ik kan me zo voorstellen dat je na je vorige bezoek aan de poli helemaal lam geslagen was. Je kunt niet 2 jaar ellende doormaken zonder resultaat. Goed dat je gewoon verder gaat zoeken. Als ik zo bekijk hoe het in het verleden is gegaan zul je er denk ik ook bij een andere specialist rekening mee moeten houden dat de behandeling altijd moeilijker is en langer duurt dan de standaard. Het lijkt er op dat jou botten lastig helen, maar dat had je zelf ook wel in de gaten. Heb je nog wel enig vertrouwen in dr v Roermund?
  We zijn elkaar dinsdag misgelopen op de poli. Ik had een controle afspraak nadat ik 2 weken geleden in het frame ben gezet in verband met enkel artrose. Alles nog naar wens gelukkig. Over 4 of 5 weken word ik weer verlost.
  Heel veel sterkte en wijsheid voor jou.
  Hilde

  1. Hi Hilde,

   Oh! Wat ontzettend jammer dat we elkaar zijn misgelopen! Hoe laat was je er? Misschien heb ik je wel degelijk gezien vlak voor 10u (als je in een rolstoel zat en je frame verborgen onder een hoes?). Fijn om te horen dat met jou alles goed gaat en (hopelijk) over een paar weken uit het frame mag!

   Om terug te komen op je vraag of ik nog vertrouwen heb in Dr. van Roermund: nee. Maar ook dr. van Roermund lijkt niet meer 100% procent vertrouwen in zichzelf te hebben (o.a. door mijn trage botgroei en het zware bloedverlies tijdens de laatste operatie). Nog voordat ik er zelf om kon vragen dinsdag gaf hij ook al aan dat hij mij door wilde verwijzen naar dr. van Heerwaarden.

   Overigens ben ik er al maanden geleden achter gekomen dat ik van een ‘standaard’ geval naar een ‘gecompliceerd’ geval ben ‘gepromoveerd’. Die lange weg is dus zeker ingecalculeerd ;)

 2. Hoi Liselore,

  Ik heb me inderdaad om een uur of 10 gemeld in mijn rolstoel en moest toen eerst naar radiologie. Ik heb je daardoor helaas niet gezien.
  Je komt nu zeker ook niet meer op het Ilizarov spreekuur? Ik hoef gelukkig niet elke week terug, zoals eerst was gezegd. Als alles goed blijft gaan pas 19nov. De files elke keer op de A12 zijn vreselijk
  Ik ben benieuwd wat je straks besluit te doen. Of je nog voor een second opinion gaat naar dr Lammens. Maar dat zal wel afhangen van wat de plannen zijn van dr van Heerwaarden. Is dat een arts met veel ervaring op het gebied van standscorrectie?
  Sterkte er mee. Ik volg je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *