Ilizarov-notities #14 | Het ilizarov-frame op röntgenniveau

.

Ruim drie maanden geleden (vlak voor mijn operatie in april) werd ik erop gewezen dat het mogelijk is om je röntgenfoto’s, CT’s en MRI’s op te vragen in het ziekenhuis. Hier staat wel een vergoeding tegenover (ik weet niet meer precies hoeveel ik ervoor heb moeten betalen, maar het was naar mijn mening niet in verhouding met de kosten om de foto’s/scans op een dvd te branden en op de post te doen) maar goed, daarna heb je wel iets interessants om op je gemak te bestuderen. Even een tip voor Apple gebruikers: download OsiriX voor de Mac om de foto’s/scans mee te kunnen bekijken.

Toen ik in het frame zat, was het voor mij altijd moeilijk om te zien of  er daadwerkelijk een standsverandering plaatsvond. Sowieso werd ik afgeleid door de hoeveelheid RVS om mijn been, maar nadat het frame verwijderd was, zag ik alsnog niet veel verschil. Nou ja, ik zag wel verschil, alleen niet zoveel als ik had verwacht. Maar als je op röntgenniveau gaat kijken, dan zie je toch duidelijk dat er iets is veranderd (even terzijde dat de stand van mijn knie en voet nog steeds niet kloppen…).

Bekijk de foto’s van links naar recht. De eerste foto is genomen op 4 oktober 2011, drie weken voor het frame werd geplaatst. De laatste foto is genomen op 10 juli 2012, ruim 2,5 maand nadat het frame was verwijderd. Oh, en let ook op bij de kleine breuk bij mijn enkel, daar zie je op het laatst ook een verschuiving.

ilizarov-frame links © LizLohren.nl

Als je goed kijkt, dan zie je dat er in eerste instantie flink wat ruimte ontstond bij de breuk, pas hierna is te zien dat het bot verschoven werd. Om de botgroei te bevorderen is de breuk zelfs een keer op elkaar ‘geperst’ om de te overbruggen afstand te verkleinen (laatste foto van de tweede rij). Dat het uitharden van het bot daarna niet bepaald een succes was, is te zien op de foto’s van de derde rij. Er was wel botgroei aan de buitenkant van het bot te zien, maar niet aan de binnenkant van de breuk. Uiteindelijk werd dan ook besloten om mij uit het frame te halen en een paar weken in het bovenbeengips te zetten waardoor de breuk gelukkig langzaamaan uit begon te harden (zie tweede foto van de laatste rij, genomen op 10 juli 2012, de dag dat ik uit het gips mocht).

..

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

.

Posted on: 8 juli 2013, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *