Ik. Wil. Weer. Kunnen. Lopen.

De eerste vraag die ik kreeg als mensen het frame zagen, was: ‘doet het veel pijn?’ De eerste vraag die ik nu krijg als mensen horen dat ik een ilizarov-frame heb gehad, is: ‘deed dat veel pijn?’ Ik hoef het antwoord hier niet te herhalen. Toch was voor mij de pijn niet het ergste van het frame. Het feit dat mijn lichaam fysiek gezien overal moeite voor moest doen en ik letterlijk niet meer kon lopen, was voor mij een regelrechte nachtmerrie. 

Het goede nieuws: twee keer per week fysiotherapie en drie maanden geduld, dan kun je al lopen met één kruk. Zet nog wat langer door en je zal merken dat je uiteindelijk ook zonder krukken kan lopen. Overigens ben ik ervan overtuigd dat je ook  sneller kan leren lopen als je maar durft te vertrouwen op je eigen lichaam/kracht in je been. In alle eerlijkheid, fysiotherapie was zeker niet één van mijn meest favoriete bezigheden. Mijn enkel, voet en been zwollen vrijwel meteen op, het kon extreem vermoeiend zijn, en soms was het om ronduit moedeloos van te worden. Want natuurlijk ging het allemaal niet snel genoeg naar mijn zin.

Toch moet je jezelf blijven motiveren. Dus, als ik de wonden weer voelde irriteren of mijn enkel pijn deed, bleef ik in stilte herhalen: IK. WIL. WEER. KUNNEN. LOPEN. Gelukkig kwam er ook voldoende motivatie vanuit de fysiotherapeut, die in het begin absoluut niet wist wat hij aan moest met het ilizarov-frame, maar wel steeds zijn best deed om oefeningen te verzinnen. Extra ‘fysiotherapeut-bonus’ voor mij: een leuke lach en ogen om in te verdrinken tellen ook mee als motivatie.

Om een idee te krijgen van fysiotherapie met een ilizarov-frame: hoe meer belasting van het bot/been, des te meer de botgroei wordt gestimuleerd en de kracht in het been opgebouwd. Dit begint heel simpel met kijken hoe vaak je je been op kunt tillen met de knie gebogen en het been gestrekt. Van daaruit worden de oefeningen steeds meer opgebouwd naar onder andere uitstap-oefeningen. Toen ik eenmaal redelijk goed kon blijven staan zonder krukken, werd mijn linkervoet ook vastgezet in een ‘tuigje’ waarmee ik 1 kilo gewicht voorwaarts en zijwaarts weg moest trekken. 1 Kilo klinkt misschien als vrij weinig gewicht, maar reken maar dat je daar in het begin behoorlijk wat moeite mee hebt. Later zul je ook met fitnessapparaten aan de slag gaan, zoals een apparaat waarmee je gewicht weg moet drukken (bv. 5 kilo met alleen het ‘slechte’ been).

Ter inspiratie: deze video vond ik op YouTube. Overigens, deze meneer zit duidelijk al in het eindstadium met zijn frame (te zien aan het feit dat er al vrij veel ijzer is verwijderd, o.a. de klikkers). Het is absoluut niet aan te raden om je frame te dragen zonder kompressen op de wonden, zo krijgen bacteriën vrij spel om infecties te veroorzaken, en ga ook absoluut niet het water in met een ilizarov-frame (die indruk wordt namelijk wel gewekt aan het einde van de video, maar volgens mij heeft hij daar al geen frame meer).

.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

.

Posted on: 23 september 2012, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *