Een goede voorbereiding is het halve werk

Natuurlijk krijg je voor de operatie een verpleegkundige screening waarbij ook praktische zaken uitgelegd worden. Maar toch leek het mij handig om een blog te besteden aan alle praktische zaken die je vooraf al kunt regelen, en zaken waar je na de operatie vanzelf tegenaan zult lopen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker in het geval van een ilizarov-frame.

Laten we maar met één van de belangrijkste zaken beginnen: kleding. Met een ilizarov-frame om je been kun je niet meer alles aantrekken wat je wilt. Mijn oma was zo lief om meerdere slipjes aan de zijkanten los te tornen en te voorzien van klittenband, maar je kunt er ook voor kiezen om drukknoopjes te gebruiken. Ook heeft zij meerdere broeken gemaakt en vermaakt, waarbij ze een tussenstuk in de broekspijp zette (zodat deze om het frame heen paste) en een rits plaatste over de gehele lengte van de broekspijp. Ook had ik een spijkerbroek die ik boven de linkerknie had afgeknipt en waar mijn oma een rits in zette. Vervolgens trok ik een colsjaal over het frame heen (als een soort jasje), zodat ik ook weer eens een spijkerbroek aanhad. Wees creatief op dit gebied, je bedenkt altijd wel iets dat handig is. Ik weet dat heel veel mensen een trainingsbroek aanraden met een rits of drukknopen aan de zijkant, maar deze passen niet om het frame heen. Deze trainingsbroeken zijn wel weer handig als je na het verwijderen van het frame een paar weken het bovenbeengips ingaat.

Één van de belangrijkste zaken waar je rekening mee dient te houden, als er een ilizarov-frame om je been geplaatst wordt, is dat je hierna beperkt bent in het lopen. Bij mij was er een foutje gemaakt bij de verpleegkundige screening. Er was mij toen verteld dat ik lopend het ziekenhuis uit zou gaan. Maar na een paar dagen in het ziekenhuis begon ik door te krijgen dat dit wel heel erg optimistisch was. Mijn ouders moesten hals over kop loopkrukken, een looprekje en een douchekrukje gaan regelen bij de thuiszorgwinkel. Zorg dus dat je deze items, en in het geval je helemaal niet kunt lopen: ook een rolstoel, al thuis hebt staan voordat je uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Deze spullen kun je allemaal voor zes maanden in bruikleen krijgen van een thuiszorgwinkel. Heb je sommige spullen langer nodig dan een half jaar, laat je huisarts dan een indicatie afgeven voor onbepaalde tijd, zodat je ietems als loopkrukken kosteloos aan kunt schaffen bij de thuiszorgwinkel.

Last but not least: de medicijnen en spullen om je wonden mee te verzorgen. Veel medicijnen zullen maar gedeeltelijk vergoed worden, en vallen al snel onder je eigen risico. In mijn geval werden de spullen om de wonden mee te verzorgen helemaal niet vergoed. Dit zijn: kompressen om de wonden mee schoon te maken, steriele kompressen om de wonden mee af te dekken, en alcohol (70%) om de wonden mee schoon te maken. Van deze spullen kun je maar beter een ruime voorraad hebben. Elke twee dagen zul je namelijk je wonden schoon moeten maken, en elke dag moeten de kompressen op de wonden verwisseld worden. Ik ging op zoek naar betaalbare alternatieven. Hier mijn tips:

– Alcohol (70%): ik gebruikte het huismerk van Kruidvat, werkte perfect! En als je toch bij de Kruidvat bent, koop meteen een flacon desinfecterende handgel om je handen mee te desinfecteren voordat je de wonden gaat schoonmaken.

– Niet steriele kompressen: ik gebruikte hiervoor Cutisoft vlieskompressen 10×10 cm die ik in vieren knipte. Verpakt per 100 stuks en te koop bij de Apotheek.

– Steriele kompressen: hiervoor gebruikte ik de 5×5 cm steriele kompressen van de Action. Verpakt per 10 stuks in een blauwe kartonnen verpakking. Het fijne van deze kompressen is dat ze veel wondvocht opnemen, maar niet blijven plakken aan de wond.

.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

.

Posted on: 3 juni 2012, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *