Cocktailtje?

Laat ik eens aandacht besteden aan de medicatie en suplementen die ik geslikt heb gedurende de tijd dat het frame om mijn been zat en de weken erna. Een genie hoef je niet te zijn om je te realiseren dat een frame pijn doet/veroorzaakt. Hoewel pijn in het geval van een ilizarov-frame een constante factor is, heeft pijn ook gradaties en ligt het er maar net aan hoe hoog je pijngrens is, en wat de pijn precies veroorzaakt.

In totaal slikte ik op één dag: 1 omeprazol (maagbeschermer), 3 diclofenac (pijnstiller) en 8 paracetamol. Ja inderdaad, dat lees je goed. Een cocktail van 12 pillen op een dag. Daar bovenop had ik ook oxynorm (morfinepreparaten) voor het geval de pijn te erg zou worden. Aangezien ik mijn pijnklachten redelijk onder controle had zonder de oxynorm, slikte ik deze enkel voor het slapen gaan. Oxynorm werkt namelijk zeer snel en je wordt er duf van. In mijn geval een ideale ‘slaappil’. Even voor de duidelijkheid, als je huisarts gaat mekkeren dat oxynorm slecht voor je is en je beter een gewone slaappil kunt slikken: mijn ervaring is dat je dan nooit meer in slaap zult komen. Een slaappil zal namelijk nooit de pijn wegnemen die je wakker houdt…

Het beste is natuurlijk om de pillen te slikken tijdens of na het eten, maar omdat het nog belangrijker is om de pijnstilling in je bloedspiegel constant op pijl te houden, kun je het beste vasthouden aan vaste tijdstippen. Ik had hier een schema voor opgesteld:

8.00u (na het opstaan)
1 omeprazol
2 paracetamol
1 diclofenac

13.00u (tijdens de lunch)
2 paracetamol

15.00u
1 diclofenac

18.00u (tijdens het avondeten)
2 paracetamol

22.00u (voor het slapen)
2 paracetamol
1 diclofenac
1 oxynorm

Zoals ik in de inleiding al zei, pijn heeft gradaties en het ligt er ook maar net aan wat de pijn veroorzaakt. Op het moment dat je spieren pijn gaan doen, kun je pijnstillers slikken zoveel je wilt, maar het zal je niet helpen. Wordt de pijn veroorzaakt doordat de spanning op één van de pennen is afgenomen, dan helpen pijnstillers ook niet, en kun je beter contact opnemen met de gipskamer zodat zij de pen weer op spanning kunnen zetten (ook geen geheel pijnloze procedure maar wel voor een goed doel). Heb je een infectie dan moet je aan de antibiotica. Mij is dit gelukkig bespaard gebleven.

Afbouwen van de medicatie is niet iets wat je ‘zomaar even doet’. Op het moment dat ik door de pijn niet meer herinnerd werd aan het slikken van de pillen begon ik met geleidelijk afbouwen. Eerst de oxynorm, daarna de diclofenac en paracetamol. De beste manier is overigens om eerst de diclofenac in z’n geheel af te bouwen en daarna pas de paracetamol. Tegen de tijd dat het frame (na een half jaar) werd verwijderd, zat ik op de helft van de medicatie waar ik mee begonnen was. Een paar dagen nadat het frame verwijderd was, was ik pijnstillersvrij.

Maar… er was een complicatie in het bot opgetreden. Nadat het bot in de juiste stand was gedraaid moest de breuk dichtgroeien. Helaas wilde dit bij mij niet lukken. Ik bleef rondlopen met een breuk die aan de buitenkant wel dichtgroeide, maar aan de binnenkant open bleef. Hierdoor heb ik een extra drie maanden met het frame rond moeten lopen omdat dr. van Roermund bang was dat mijn bot opnieuw zou breken als hij het frame zou verwijderen. Met mijn geduld zo goed als op, werd er besloten om  supplementen te gaan slikken om de botgroei te bevorderen.

Vlak voordat het frame werd verwijderd begon ik met het slikken van Vitamine D supplementen (ook omdat ik een tekort aan zonlicht had), Calcium/Borium/Zink/Magnesium supplementen en multi-vitaminen (een extra omdat mijn weerstand behoorlijk afgetakeld was). In combinatie met het verwijderen van het frame en de supplementen begon de breuk eindelijk dicht te groeien.

.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN | PINTEREST

.

Posted on: 26 augustus 2012, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *