365 Dagen Positief ~ Een Lege Boot

Gisteren kreeg ik mijn negende e-mail van 365 Dagen Positief, met daarin een ‘wijs’ verhaal van Chuang Tzu, een Chinese dichter en (taoïstische) filosoof:

Indien een man de rivier oversteekt en een lege boot tegen zijn eigen roeiboot botst, zal hij, al is hij een humeurig man, niet erg boos zijn. Maar indien hij een man in de boot ziet, zal hij tegen hem roepen dat hij moet bijsturen.

Indien hij niet gehoord wordt, zal hij nogmaals roepen, en nogmaals, en beginnen te vloeken. Allemaal omdat er iemand in de boot zit. Maar als de boot leeg was geweest, zou hij niet hebben geroepen, noch boos zijn geworden.

Als je je eigen boot kunt leegmaken, terwijl je de rivier van de wereld oversteekt, zal niemand zich tegen jou keren, en niemand zal erop uit zijn je kwaad te berokkenen.

[Verwoord door Marian Palsgraaf – Just Be You]

Bovenstaand verhaal deed mij denken aan wat mijn opa ooit tegen mij zei: “Ga nooit uit van veronderstellingen!” Vervolgens gaf hij mij het boekje De Vier Inzichten van Don Miguel Ruiz, met daarin de volgende vier Tolteekse inzichten: Wees onberispelijk in je woorden ~ Vat niets persoonlijk op ~ Ga niet uit van veronderstellingen ~ Doe altijd je best. Maak je je deze inzichten eigen en leer je ernaar te leven, dan zul je zien dat geluk en welzijn bij jezelf beginnen en eindigen.

Door deze vier inzichten kun je volgens mij – in het bijzonder door niet uit te gaan van veronderstellingen – je boot leegmaken en leren om anderen open tegemoet te treden. Daarmee zul je ook het omgekeerde bewerkstelligen; dat mensen jou ook open tegemoet treden. Het is moeilijk, en ik zal ook eerlijk bekennen dat ik het boekje een paar jaar heb laten liggen voordat ik het op een dag uit de kast pakte en in één keer uitlas, eerder was de tijd er kennelijk niet rijp voor.

Inmiddels merk ik dat, door ‘bewuster positiever’ in het leven te staan, ik langzaam mijn boot aan het leeghalen ben. Ik probeer beter te letten op mijn woorden, dingen minder persoonlijk op te vatten (hoewel ik dit inzicht het moeilijkste van de vier vind), niet meer uit te gaan van veronderstellingen en ik doe altijd mijn best. Of ik mijn boot ooit helemaal leeg krijg weet ik niet, maar een stuk lichter zal deze sowieso worden waardoor eventuele aanvaringen ook  een stuk ‘minder zwaar’ zullen zijn dan voorheen.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

9 Een Lege Boot © LizLohren.nl

Waarom ik mij heb opgegeven voor 365 Dagen Positief

Posted on: 11 januari 2014, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *