365 Dagen Positief ~ Hulp Vragen

Goedemiddag! Vandaag combineer ik twee e-mails van 365 Dagen Positief met elkaar omdat ik ze vond overlappen qua onderwerp. Het gaat om de e-mail van gisteren en die van vandaag. De e-mail van gisteren ging over het geven van hulp en om hulp vragen. Meestal zijn we geneigd om anderen belangeloos een helpende hand te bieden, maar voelen we ons bezwaard om om hulp te vragen wanneer we het zelf nodig hebben. Maar daarmee vullen we voor de ander in dat onze hulpvraag ‘too much’ is, zonder erbij stil te staan dat de ander ons (ook) met alle liefde een helpende hand zou willen bieden. En vanochtend kreeg ik een e-mail met daarin een – voor mij al bekend – filmpje:

Eerder besteedde ik al even aandacht aan het gegeven van reciprociteit; geven en nemen op gelijkwaardige basis. Ik ben niet goed in het vragen om hulp. Het zit diep in mij geworteld om anderen niet lastig te vallen met mijn problemen. Zelf oplossen, zelf uitzoeken. Met andere woorden: dring jezelf niet op aan een ander. Belachelijk! Ik ben de eerste om een helpende hand te bieden wanneer dit nodig is. Maar zelf om hulp – durven – vragen? Nee.

Natuurlijk is er niets mis mee om eerst zelf te zoeken naar een oplossing voor mijn probleem. Dat heet zelfstandig zijn (en worden) en ik zie mezelf graag als een zelfstandige meid. Maar is een onderdeel van zelfstandigheid ook niet weten wanneer je om hulp kan en mag vragen? Je grenzen leren kennen tot het punt waarbij je jezelf dient af te vragen: is het niet veel beter om een ander te vragen of hij/zij mij kan helpen?

Volgens mij zijn er maar ontzettend weinig mensen die ‘nee’ zullen zeggen als ik ze om hulp zou vragen. Je moet wel een ontzettende egoïst zijn, wil je iemand niet willen helpen. En natuurlijk heb ik het hier niet over de buitenproportioneel – ik maak misbruik van jouw goedheid – zelfzuchtige hulpvragen. Vragen om hulp, daarmee erken je de ander ook in zijn/haar kennis en ervaring, wat een groot compliment eigenlijk.

~ Durf jij om hulp te vragen? ~

Dream On & Write On
Liselore

VOLG JE MIJ AL VIA
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

LIEVER UPDATES VIA EMAIL? SCHRIJF JE IN VIA HET MENU RECHTS  >>>

66 67 Vragen Om Hulp © LizLohren.nl

Waarom ik mij heb opgegeven voor 365 Dagen Positief

Posted on: 10 maart 2014, by : Liselore

4 thoughts on “365 Dagen Positief ~ Hulp Vragen

  1. Volgens mij houdt niemand ervan om om hulp te vragen. Mensen helpen is het fijnste wat er is, maar om het zelf vragen of hulp van een ander te accepteren is zo erg moeilijk. Dit voelt voor mij alsof ik me te kwetsbaar moet opstellen.

    Hoe jij het in de laatste zin omschrijft vind ik eigenlijk erg mooi. Ik zal proberen er meer op die manier naar te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *