365 Dagen Positief ~ Neem Afstand

Gisteren kreeg ik mijn zesde e-mail van 365 Dagen Positief. De e-mail opende met een uitspraak van de Dalai Lama: “Word niet boos en neem geen wraak als iemand je kwaad doet, maar besef dat die ander zijn emoties niet beheerst.” De strekking van de e-mail was dat een gevoel van boosheid, alleen maar (meer) negativiteit met zich meebrengt. Als een ander jou iets heeft aangedaan, wat het ook is, dan heb je er meer aan om een stap terug te nemen. Op die manier kun je doorgronden hoe je het beste kunt reageren op de situatie en op de ander.

Voor mij is dit geen nieuw inzicht. Al een tijdje geleden kwam ik tot de conclusie dat ik mij boos kon blijven maken, als iemand mij – wederom – een streek leverde, maar dat dit nooit iets oploste. De ander raakte ik toch niet met mijn boosheid, voortkomend uit een gevoel van machteloosheid, aangezien ik negen van de tien keer op het moment suprême nooit weet hoe ik moet reageren en dichtklap. Nee, de enige die ik raakte met mijn boosheid… dat was ikzelf.

Met dat inzicht begon ik anderen onder de loep te nemen, personen die mij een naar of negatief gevoel gaven, en ik ontdekte een patroon. Sommige personen konden bijna alles tegen en (achter mijn rug om) over mij zeggen, en gebruik van mij maken. Als ik dit dan bespreekbaar probeerde te maken, werd mij het zwijgen opgelegd door in te spelen op mijn schuldgevoel, door woorden te verdraaien, dingen te verzwijgen of situaties ineens anders te omschrijven.

Uiteraard maakte mij dit boos, maar omdat ik zo bang was voor ruzie, liet ik mij toch steeds weer de mond snoeren. Totdat ik besloot dat ik beter verdiende. Daar hoefde ik geen ruzie over te maken met de ander, maar ik moest het wel los (leren) laten van mezelf. En ja, soms was dat letterlijk en, in het geval van een vriendschap, ook heel teleurstellend. Maar het is zoals het is, wees hierin ook eerlijk naar jezelf en gun jezelf ook de tijd om hierin te groeien. Ook ik heb hierin nog een lange weg te gaan, maar de start is er.

Ik denk dat als iemand niet in kan, of wil, zien waar ik vandaan kom met betrekking tot hun gedrag, of realiseren wat hun gedrag met mij doet, het hun ‘tijd’ nog niet is om deze les te leren. Negatief gedrag is in die zin ook een onbewust proces van iemand die inderdaad niet weet hoe om te gaan met zijn/haar eigen – negatieve – emoties. En die gedachte geeft mij de rust om afstand te kunnen nemen:

Afstand om de ander in zijn/haar waarde te laten, maar bovenal om mezelf in mijn waarde te laten.

[Tweet bovenstaande quote]

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

6 Neem Afstand © LizLohren.nl

Waarom ik mij heb opgegeven voor 365 Dagen Positief

Posted on: 8 januari 2014, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *