365 Dagen Positief ~ Faalangst

Gisteren ontving ik mijn 24e e-mail van 365 Dagen Positief over angst om te falen. Hoe belangrijk het is om je te realiseren dat ‘falen’ niets meer en niets minder is dan een kans om te groeien. Aan elk succes(je) gaan eerst flink wat (mislukte) pogingen vooraf. Waar het om gaat, is dat je de moed hebt om te geloven in wat je wilt bereiken en hiervoor te gaan.

Volgens mij houdt niemand ervan om op z’n bek te gaan. Maar je hebt mensen die zich er minder van aantrekken dan een ander als iets (finaal) anders gaat dan van tevoren verwacht of gehoopt. Ik was altijd iemand die zich daar ontzettend druk om kon maken; het idee dat ik iets moest doen wat misschien wel heel anders (lees: negatief) uit kon pakken dan ik zou willen. Ik deed nog liever niets dan het risico nemen om op m’n bek te gaan. Of ik verstarde. Volledig. Alles werd dan blanco in mijn hoofd.

Niet zo gek natuurlijk dat ik vroeger ontzettend veel last had van faalangst. Het idee niet goed/mooi/slim/aardig/leuk genoeg te zijn, slikte ik als zoete koek… die ik mezelf voerde. Met de jaren nam mijn faalangst steeds meer af, omdat ik de ‘lagen’ van mijn faalangst begon door te krijgen. Zo hield ik heel vaak mijn mond uit angst om ‘nee’ te horen, maar nog meer uit de angst die daar weer achter schuil ging: de angst om afgewezen te worden als persoon, als iemand die dus niet goed/mooi/slim/aardig/leuk genoeg is.

Zo zie je maar, achter faalangst schuilt veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Sowieso is angst – voor mij dan – nooit zomaar ‘angst’. Achter angst schuilt altijd een waarheid die voor een ander misschien op lucht gebaseerd is, maar voor de persoon in kwestie keiharde waarheid is. Maar wel een waarheid die je zelf vorm kunt geven, wat ik heb gedaan door heel bewust positief over mijzelf te denken, met als keiharde waarheid:

Het gaat er niet om wat een ander van mij zou kunnen denken, het gaat erom hoe ik over mezelf denk.

[Tweet bovenstaande quote]

Dream On & Write On
Liselore

P.S. Zometeen – om 12u – post ik de eerste “Quote On!” Elke zondag een inspirerende quote om over na te denken.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

LIEVER UPDATES VIA EMAIL? SCHRIJF JE IN VIA HET MENU RECHTS  >>>

24 Faalangst © LizLohren.nl

Waarom ik mij heb opgegeven voor 365 Dagen Positief

Posted on: 26 januari 2014, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *