365 Dagen Positief ~ N.E.E.

Gisteren ontving ik mijn 20e e-mail van 365 Dagen Positief over (leren) ‘nee’ zeggen. Nee zeggen tegen kleine dingen, waardoor je op de grote en belangrijke dingen volmondig ja kunt antwoorden. Dit gaat niet alleen om ‘nee’ zeggen tegen andere mensen, die meer tijd en energie kosten dan je eigenlijk aan hen wilt besteden, maar ook nee tegen jezelf zeggen door bijvoorbeeld je mobiel uit te zetten als je wat quality time voor jezelf vrij wilt maken.

Oh nee! Nee, nee, nee, neeeeeee! Nee zeg, oh jee… Hoe vaak ga ik wel niet over mijn eigen grenzen heen door geen nee te zeggen? Ik weet het heel goed, te vaak. En ik probeer eraan te werken. Geen projecten meer die mij niet echt interesseren en verspilde tijd en energie kosten. Een beter dag- en nachtritme aanwennen. Etc. etc..

Maar waarom zeg ik eigenlijk zo weinig nee? Ergens denk ik dat dit een beetje te maken heeft met een karaktertrekje, dat ik alles goed wil doen. ALLES! En net zolang doorgaan tot ik ook alles af krijg. Maar gebeurt ALLES dan ook goed? Nee, niet altijd. Waarom dan? Omdat ik ALLES wil doen, het liefst allemaal tegelijkertijd.

Natuurlijk komt dan het onvermijdelijke moment dat ik er zó doorheen zit, dat ik ALLES acuut uit mijn handen laat vallen, en wezenloos voor me uit kan gaan staren. De keerzijde van de medaille dus, en dat is ook waarom ik selectiever probeer te zijn in waar ik wel en niet ja op zeg, en ook beter probeer te letten op hoe ik mijn tijd – met wie – indeel.

Nee zeggen. Ik vind het een lastige hoor. Maar op de lange termijn is het echt beter voor mijn gemoedsrust en gezondheid.

Kun jij goed nee zeggen? Tegen jezelf en/of tegen anderen?

Dream On & Write On
Liselore

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

LIEVER UPDATES VIA EMAIL? SCHRIJF JE IN VIA HET MENU RECHTS  >>>

20 Nee © LizLohren.nl

Waarom ik mij heb opgegeven voor 365 Dagen Positief

Posted on: 22 januari 2014, by : Liselore

2 thoughts on “365 Dagen Positief ~ N.E.E.

  1. Vergeet niet, nee zeggen kan een keerzijde hebben. Doordat je vaak ja zegt kom je namelijk ook in situaties waar je anders niet zou komen. En dit heeft weer als positief gevolg dat je jezelf weet te ontwikkelen: ‘iets doen wat je normaal niet zou doen’. Belangrijkste is ‘wees tevreden met de keuze die je maakt, ja of nee, sta erachter’.

    1. Hi Piet, klopt helemaal. De keuzes die je maakt, daar moet je voor jezelf achterstaan, anders heb je er nog niets aan. Maar ik ga niet meer op alles ja zeggen, dat heb ik afgeleerd. Maar is het iets nieuws en denk ik dat ik er iets van kan leren, dan doe ik het en zie ik wel waar het schip strand :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *