365 Dagen Positief ~ Klaag Niet Zo(veel)!

Gisteren kreeg ik mijn 11e e-mail van 365 Dagen Positief, met daarin de boodschap om te stoppen met klagen. Bevind je je in een situatie waarin je je niet wilt bevinden, ga dan weg, of stop met klagen en accepteer de situatie voor wat het is. Met klagen maak je je dromen niet waar, en omgaan met negatieve mensen maakt jou er ook niet positiever op. 

Ja, lieve mensen, praatjes vullen geen gaatjes. En klagen veroorzaakt eigenlijk alleen maar meer gaatjes in je – kennelijk niet zo – perfecte leven. Maar even in alle eerlijkheid, is het soms niet heeeeeeeeerlijk om eens flink te klagen, te zagen, te zaniken, te mekkeren en te zwelgen tot het niet meer mooi is? Kom op, soms krop je gewoon teveel negativiteit op en dan wil je het er toch eens uitgooien, bij voorkeur in de vorm van inktzwarte gal waar je meteen je karma mee in kunt kleuren…

Goed, misschien is het zaak om al dat geklaag op een andere manier te benaderen. Stoppen met klagen betekent natuurlijk niet dat je alles maar moet opkroppen en voor je houden. Iedereen voelt zich weleens naar over iets, iemand of zichzelf. Maar in plaats van hierover klagen, kun je de dingen die je dwarszitten ook leren benoemen op een rustige manier, om vervolgens te zoeken naar een manier om iets aan de situatie te doen.

In het kader van mijn doel om niet meer te vloeken – met de dag wordt het minder – ga ik er een extra doel aan verbinden: niet meer klagen, maar benoemen wat (of wie) mij dwarszit en hier actie op ondernemen. Iets niet gegaan zoals ik het had gewild? Ok, kan gebeuren. Wat kan ik de volgende keer anders doen? Dan zal ik dat doen ook en vervolgens laat ik het gebeurde los. Ik kan het niet (meer) met iemand vinden? Niet piekeren over wiens schuld het is. Geen ruzie maken. Gewoon loslaten en verder gaan.

Ik weet dat het makkelijker klinkt dan het is, maar wie niet waagt, zal zeker niet winnen. Klagen en vervolgens niets aan het probleem doen, daarmee maak ik het alleen maar moeilijker voor mezelf op de lange termijn.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

11 Klaag niet zoveel © LizLohren.nl

Waarom ik mij heb opgegeven voor 365 Dagen Positief

Posted on: 13 januari 2014, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *