356 Dagen Positief ~ Wees Duidelijk!

Gisteren kreeg ik mijn vierde e-mail van 365 Dagen Positief. De strekking van de e-mail was om te allen tijde duidelijk te zijn. Naar anderen toe, wel te verstaan. Het maakt niet uit of je iets wilt vragen of een bepaald standpunt wilt onderstrepen. Wees duidelijk en houd het  persoonlijk. Draai niet om het onderwerp heen, en zorg er ook voor dat je voor jezelf op een rijtje hebt wat je wilt zeggen, alvorens de ander aan te spreken. Aan miscommunicatie heeft niemand iets.

Goed, ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik op dit punt neig naar twee uitersten. De meeste mensen kennen mij als een flapuit. Wil of vind ik iets? *flapserdeflaps* Het is er al uit voordat ik, en de ander, het goed en wel doorheb. Dit kan om van alles gaan. Maar tegelijkertijd kan ik er soms ook heel veel moeite mee hebben om dingen bespreekbaar te maken.

Zit mij bijvoorbeeld iets dwars, en durf ik dit niet te bespreken omdat ik niet goed in kan schatten hoe (negatief) de ander zal reageren, dan neig ik ernaar om, in de hoop dat alles vanzelf goed komt, mijn mond te houden. Maar het probleem met (te) lang wachten – en in de tussentijd vreet ik me natuurlijk alleen maar meer op – is de onvermijdelijke ‘druppel’ die mijn emmer doet overlopen.

En zodra mijn emmer overloopt, dan kan er weleens een stroomversnelling ontstaan. Gelukkig weet ik dit van mezelf – door schade en schande wordt men wijs – en heb ik geleerd om rustig(er) te reageren bij het geluid van vallende druppels. Maar dan nog blijf ik het moeilijk vinden om de dingen die mij dwars zitten, met betrekking tot een ander, bespreekbaar te maken, en…

Soms ook, maak ik de dingen veel te persoonlijk, hoe persoonlijk ze ook zijn.

[Tweet bovenstaande quote]

Juist door rustig en helder te communiceren wat mij dwarszit, met betrekking tot mijzelf en de ander, valt er voor beide partijen iets te leren. En wil de ander de les niet oppikken of verzet hij/zij zich hiertegen. Dan hoef ik mij dit niet persoonlijk aan te trekken. Voor mij is dan de belangrijkste les dat ik duidelijk ben geweest, niet alleen naar de ander toe, maar vooral naar mijzelf toe.

VOLG JE MIJ AL OP
TWITTER | INSTAGRAM | BLOGLOVIN’ | PINTEREST

4 Wees Duidelijk © LizLohren.nl

Waarom ik mij heb opgegeven voor 365 Dagen Positief

Posted on: 6 januari 2014, by : Liselore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *